Американският президент Джо Байдън смята, че Русия трябва да бъде извадена от Г-20.

„Моят отговор е да, зависи от Г-20“, отговори той на журналистически въпрос в Брюксел.

Байдън пристигна за участие в извънредна среща на върха на НАТО. Той участва в още два идзвънредни форума в Брюксел – Европейския съвет и среща на Г-7. Всички те са посветени на руската агресия в Украйна.

Ако някои страни като Индонезия и други не са съгласни Русия да бъде изгонена от Г-20, на Украйна трябва да бъде позволено да участва в тези срещи като наблюдател, смята Байдън.

Никакви решения за Украйна не могат да бъдат вземани без нейно участие, отговори президентът на въпрос дали колегата му Володимир Зеленски трябва да се съгласи с териториални отстъпки и дали този въпрос е изобщо „на масата“.

Важно е санкциите срещу Русия да бъдат поддържани продължително. Ако останат в сила за година, това би спряло руския президент Владимир Путин, каза още Байдън.

„Най-важното е да останем единни. Светът вижда колко е жесток този човек, колко невинни хора умряха или животът им бе унищожен“, изтъкна президентът на САЩ.

Лидерите на Г-7 са обсъдили въпроса за опасността за доставките от храни в резултат на санкциите. Байдън призова държавите по света да премахнат ограниченията за износ на храни.