Получаването на българско гражданство срещу инвестиции - т.нар. "златни паспорти" отпада като възможност. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за българското гражданство.

Промените бяха приети без почти никакви дебати. Бе прието и предложение на ДПС в 4-месечен срок от влизане в сила на промените ДАНС да провери всички преписки по придобито гражданство срещу инвестиции.

Единствените критики на новите текстове дойдоха от групата на "Възраждане". Петър Петров коментира, че с приетите промени се прекратяват и настоящи 100 заявления за придобиване на гражданство и следва да се върнат инвестирани 200 млн. лева.

От БСП и ДПС коментирата, че предстои да се премахне и възможността за получаване на инвестиционни визи за пребиваване в страната.

България беше една от трите държави в Европейския съюз заедно с Кипър и Малта, която все още предлагаше опцията за придобиване на гражданство срещу инвестиции.

Съществуването на инвестиционното гражданство беше поставено и от САЩ като пречка пред отпадането на американските визи за България.

Европейската комисия на няколко пъти изразяваше безпокойство от продължаващата в България законова възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация в замяна на предварително определени плащания. Според ЕК по този начин страната ни налага на други държави членки задължението да признават за граждани на ЕС лицата, натурализирани на това основание, и да им предоставят всички права, произтичащи от този основен статут.