Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руската армия безуспешно се опитва да извърши настъпателни операции за превземане на редица големи украински градове, включително и Киев. Това се казва в доклада на Генералния щаб за 23 март, публикуван във Фейсбук.

Генералният щаб заяви, че окупаторите не са изпълнили задачите за достигане на административните граници на Донецка и Луганска области, обкръжаване на Киев и установяване на контрол над източната част на Украйна за един месец, но не спират да се опитват да възобновят настъплението. операции за превземане на Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

През изминалото денонощие, според въоръжените сили на Украйна, руските войски са обстрелвали населени места край Киев, включително селата Горенка, Нови Петровци, Романовка, и североизточните покрайнини на столицата. На канонада са били подложени също Харков и Суми.

„В Черниговско направление противникът се опитва да блокира и окупира град Чернигов, той проведе въздушно разузнаване на кварталите на града, вероятно за оценка на резултатите от въздушните удари и идентифициране на позициите на части на въоръжените сили на Украйна“, каза Генералният щаб, цитиран от сайта "Гордон".

Руските сили също се опитват да пробият в посока Бровари (за да достигнат до северозападните покрайнини на Киев) и близо до Изюм в Харковска област. Край Бровари украинската армия спря противника, близо до Изюм, боевете продължават.

В посока Донецк, както съобщава украинският Генерален щаб, руските сили обстрелват почти цялата фронтова линия. Основните им усилия са насочени към превземането на три селища в района на Луганск (Рубежное, Северодонецк и Попасная) и три в Донецк (Верхнеторецки, Мариинка и Мариупол).

НАТО изчислява, че между 30 000 и 40 000 руски войници са били убити, ранени, пленени или изчезнали през първия месец от войната на Русия срещу Украйна. Това съобщиха на 23 март "Ен Би Си нюз" и Асошиейтед прес, позовавайки се на информация, получена от официален представител на Алианса. Според НАТО убитите са от 7 хиляди до 15 хиляди души, се казва в информацията, цитирана от "Гордон".

Високопоставен служител на НАТО каза, че оценката на Алианса се основава на информация от украинските власти, информация, публикувана от Русия, и разузнавателни данни, събрани от открити източници.

Като цяло групировката на руските войски на САЩ в Украйна се оценяваше на 150 000 души.

За сравнение агенцията цитира загубите на СССР за 10 години война в Афганистан - тогава загинаха около 15 хиляди военнослужещи.

Асошиейтед прес отбеляза, че това е първата публична оценка на Алианса за руските жертви от началото на войната.

НАТО не предостави оценка на загубите на Украйна. На 12 март украинският президент Владимир Зеленски каза, че около 1 300 военнослужещи са загинали от началото на руската инвазия. След това украинските власти не съобщиха публично за загубите.