Високо уважаваната в световните финансови среди управителка на Централната банка на Русия Елвира Набиулина  е искала да напусне поста си, след като Владимир Путин е наредил нахлуването в Украйна, но президентът е казал "не", съобщава Bloomberg, позовавайки се на четири източника с информация по темата.

Номинирана за нов петгодишен мандат миналата седмица, Набиулина не показва бъдещите си намерения, пише агенцията. Тя е оставена да управлява последствията от война, която бързо изтри голяма част от това, което е постигнала през деветте години, откакто встъпи в длъжност. Източниците са казали, че напускането ѝ сега ще се разглежда като предателство от президента, с когото тя работи в тясно сътрудничество от близо две десетилетия.

58-годишната Набиулина не е коментирала публично повторното си назначаване. Нито тя, нито говорителите на централната банка и на Кремъл не са отговорили на молбата на Bloomberg за коментар. Нейният сегашен втори мандат изтича през лятото, съобщи украинският сайт НВ.

Досега само един висш руски ръководител е подал оставка заради войната: дългогодишният икономически реформатор Анатолий Чубайс се оттегли като пратеник на Путин за климата тази седмица и напусна страната, според хора, запознати със ситуацията.

Набиулина, предпочитана от инвеститорите и приветствана от икономически издания, включително Euromoney и The Banker, като един от най-добрите световни създатели на парични политики, сега е изправена пред военновременна икономика, изолирана от международни санкции и гладна за инвестиции, докато чуждестранните компании напускат.

Със срива на рублата, след като САЩ и техните съюзници наложиха санкции – включително на самата централна банка – след инвазията на 24 февруари, тя увеличи почти двойно основния си лихвен процент и наложи капиталов контрол, за да спре изтичането на пари в брой.

Централната банка заяви, че се отказа от интервенции за защита на рублата, след като международните ограничения замразиха повече от половината от нейните резерви от 643 милиарда долара.