Днес Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт и НПК и така на практика направи втората крачка към премахване на специализираните прокуратура и съд.

Ситуацията е като "нарисувана" - прокуратурата, ГЕРБ и ДПС водят яростна борба срещу  закриванто на структурите, другите викат, че те били "бухалка", че са "дом на СРС-тата", че служат на бившите управляващи да се разправят с бизнес и опоненти.

Аргументите на "здраите сили" са фабрикуваните напоследък на конвейер дела срещу "шпиони" - по глава 1 от НК, и тези срещу ОПГ. За прословутата борба с корупцията по "високите етажи" се мълчи.

На този фон депутатката от ГЕРБ Дани Каназирева застана на парламентарната трибуна и бавно и с натъртване закле политическите си опоненти:

"Не пипайте организираната престъпност! Ще настане хаос!"

Видеото, публикувано от комуникационния експерт Любомир Аламанов, стана топ кодош в социалните мрежи.

На него се вижда, че Каназирева казва това със съвсем бавен и непоколебим тон. Дори повтаря фразата за опасността от хаос. Все пак би трябвало да ги разбира тия работи - нали идва от Пловдивския апелативен район, дал на правото Сотир Цацаров и др.

Иначе, естествено, репликата е извадена от контекста - Каназирева има предвид, че спецсъдът се справя с организираната престъпност, затова не бива да се пипа. 

Освен това - наистина в известен смисъл "настана хаос", тъй като за разлика от "малките дела", които пращахме на Европрокуратурата (дефиницията е на Лаура Кьовеши) напоследък през ден излизат разследвания за рекети, за детската болница, за КЕВР, за АПИ...