Бившата дясна ръка на Бойко Борисов в ГЕРБ - Цветан Цветанов отново направи публично обвинение, че лица от партията са се срещали с руски функционери от забранителния на ЕС списък - за да обслужат руските енергийни интереси у нас. Този път обаче Цветанов вече посочи имена.

Това той направи в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+, както и в БНР. А имената са на бившия премиер Бойко Борисов, бившия вицепремиер Томислав Дончев и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова, които са се срещали тайно с емисарите на Владимир Путин - депутатът Александър Бабаков и сътрудникът му Александър Воробьов.

Сигнал за срещи на държавни представители с двамата пратеници на Кремъл, още за евентуалното изграждане на спрения в последствие проект "Южен поток", подаде Антикорупционният фонд до прокуратурата още през 2017 г. 

"Аз бих задал въпроса имало ли е среща между тези трима представители на изпълнителната власт с Александър Бабаков, който беше депутат и същевременно един от санкционираните, за всичко, което е правено по "Южен поток", и с Александър Воробьов. Имало ли е такива срещи и дали тези лица от този забранителен списък не са били хората, които определиха концепцията и стратегията за ангажимента на страната по "Турски поток" и пътната карта, която Теменужка Петкова подписа в Санкт Петербург, когато се взе окончателното решение как да бъде изграден този проект?", попита днес Цветанов по ТВ+.

"Дали тези лица не са участвали в структурирането на цялостния проект по "Турски поток", който да бъде с отговорност за българската страна, за българското енергийно дружество "Булгартрансгаз" - допълни по БНР.

"Политическата вина на Бойко Борисов е, че увеличи зависимостта на страната ни от Русия с "Турски поток". Когато говорим за съмнения за корупция, за услуга на чужди интереси, "Турски поток" е емблематичен пример" - посочи още лидерът на "Републиканци за България".

Цветанов призова премиерът да направи кадрови промени и в "Булгартрансгаз", недоумявайки защо те са се ограничили само до "Булгаргаз". Призова и за проверка защо джиповете на изпълнителя на проекта за "Турски поток" "Аркад" се ползват сега от лица от институциите, в т.ч. по признания на съпруга на пиарката на ГЕРБ Севделина Георгиева и член на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров - той сам кара такъв.