Масово недоволство се израряза от много страни покрай скандала на реванша от Шампионската лига между “Фенербахче” и “Динамо” (Киев) с напевното скандиране на името на Владимир Путин от страна на фенове на турския тим.

Те започнаха да пеят “Владимир Путин”, след като гостите поведоха в резултата след почивката. Домакините изравниха в края, така сблъсъкът стигна до продължения заради 0:0 в първата среща.

В 114-ата минута “Динамо” вкара втори гол, който се оказа победен. Така украинският гранд продължава напред, но това се коментира много по-малко в сравнение проявите на част от феновете.

С позиция, осъждаща скандиранията в социалните мрежи, излезе украинският посланик в страната Васил Боднар. Той нарича Путин “руски убиец, който безразборно убива украинци”.

“Дори във футбола, който е толкова обичан в Турция, има граници”, написа дипломатът.

"Динамо" изрази "разочарование и тъга" още след срещата.

А в официална позиция “Фенербахче” обяви, че проявите по никакъв начин не бива да се свързват с клуба и че не отразяват каквато и да било негова позиция.

“Още веднъж напомняме на хората, които сядат по трибуните на нашия стадион, че спортът и политиката винаги трябва да бъдат разграничавани”, пише грандът.

Според турски медии фенското недоволство било провокирано от жест на Виталий Буялски при 1:0 в 57-ата минута. В радостта си той имитирал орел, така подразнил почитателите на “фенерите”, тъй като тази птица е символ на един от големите съперници - “Бешикташ”.

УЕФА започна дисциплинарно разследване на поведението на турски фенове, се казва в съобщение от Нион.

"В съответствие с член 31(4) от Дисциплинарния правилник, УЕФА ще проведе разследване на предполагаемото неправомерно поведение на фенове на “Фенербахче” по време на реванша от втория квалификационен кръг на Шампионската лига срещу “Динамо Киев", информира централата.