Фирма, свързана с осъждания бивш съдия от Пловдивския окръжен съд Веселин Димитров, е направила мистериозното предложение да осигури безвъзмездно на Висшия съдебен съвет (ВСС) техническо решение, което щяло да позволи сигурна работа на досегашния софтуер за случайно разпределение на делата "LawChoice". Не е ясно кой от ВСС я е поканил да се презентира.

Това пише сайтът "Съдебни репортажи"

На 18 декември 2014 г., в кадровия орган на съдебната власт бяха изслушани ИТ специалисти, на които бе възложено да направят оценка на сигурността на съществуващите софтуерни продукти за разпределение на делата и да представят на съвета доклад с констатации и предложения. Както стана ясно, системата за случайно разпределение всъщност може да бъде манипулирана и от дете.

В следствие експертите от Министерски съвет, президентството, прокуратурата, съдилищата и висшитe учебни заведения (които бяха официално поканени от ВСС да участват в експертизата) са се обединили около становището, че в рамките на няколко седмици трябва да бъде създаден нов централизиран софтуер, отговарящ на определените минимални изисквания, за да се пресекат съмненията за манипулации на случайното разпределение.

От изслушването във ВСС стана ясно, че по време на окончателната среща между ИТ специалистите и фирмите, разработващи софтуер за съдебната система, изненадващо са се появили представители на фирма "Стоун компютърс"

От фирмата направили предложение безвъзмездно да осигурят техника и специален софтуер, с които да се постигне централизирана работа на компрометирания софтуер LawChoice. Предложението им било категорично отхвърлено от ИТ специалистите, защото не отговаряло на повечето от изискванията, около които те вече се били обединили. 

Ден по-рано по инициатива на председателя на ВАС Георги Колев кадровият орган зачеркна предишните си решения за случайното разпределение и реши светкавично да обяви обществена поръчка за изграждане на софтуер, без да изчака поканените от ВСС специалисти да си свършат работата и да определят параметрите, които следва да бъдат съблюдавани.

Опитите на работната група да изясни кой е поканил представителите на "Стоун компютърс" ударили на камък. От фирмата са заявили пред "Дневник", че са получили покана от администрацията на съвета.

"Стоун компютърс" АД няма намерения, нито има претенциите, че разполага с необходимия капацитет, така че да участва в проекта за усъвършенстване на софтуера за случайно разпределение на делата. Отново повтаряме, че бяхме поканени на среща единствено в качеството ни на независим външен консултант", допълват от компанията.  

Справка в публичните регистри показва, че фирмата "Стоун компютърс” е регистрирана през 1995 г., а до 2008 г. в ръководството на фирмата е Веселин Димитров, който притежава 50% от капитала на дружеството. Според Търговския регистър към август 2014 г. Димитров притежава 40% от капитала на дружеството.

Срещу Веселин Димитров има разследване, приключило с внесен обвинителн акт за незаконната приватизация на Търговски център.

Димитров е осъден и на три инстанции по дело за имотна измама и получава три години условно с пет години изпитателен срок. В края на 2008 г. ВСС го освобождава като административен съдия заради подадена от него оставка.