Ако вашата война, войната срещу украинския народ продължи, руските майки ще загубят повече деца, отколкото при войните в Афганистан и Чечения взети заедно. Кому е нужно това?

Това попита президентът на Украйна Володимир Зеленски във видео обръщение на страницата си във фейсбук.

"Днес се проведе протест в Бердянск отново срещу окупаторите от Руската федерация. Хиляди смели и мирни души излязоха отново срещу въоръжената руска армия. И им казаха всичко, което трябва да чуят. Важно е да го чуят и на руски език.

"Окупатори, приберете се вкъщи". Все още има възможност за това. Всеки войник, захвърлен на територията на нашата страна, всеки, който все още не е убит, ранен или пленен.

Руските войски понасят такива загуби, каквито не са изпитали в Сирия, нито в Чечения. И съветските войски не са понасяли такива загуби в Афганистан.

Ако вашата война, войната срещу украинския народ продължи, руските майки ще загубят повече деца отколкото при войните в Афганистан и Чечения взети заедно.

Кому е нужно това?Всеки руски войник, който си свали оръжието, ще получи шанс, шанс да оцелее", каза президентът на Украйна.

Зеленски посочи, че задържаният кмет на Мелитопол Иван Фьодоров е бил освободен.

"Говорих с него днес. Руските войски го отвлякога на 11 март и се опитваха да го накарат да им сътрудничи. Но нашият човек се противопостави, не се предаде. Както всички ние ще удържим".

Президентът съобщи, че в сряда хуманитарните коридори не са били отворени заради продължителните бомбардировки на Русия.

"Какво още трябва да направят окупаторите, колко души трябва да убият, за да могат лидерите на Запада, лидерите на НАТО да реагират позитивно на украинската молба и да установят зона, забранена за полети или ни осигурят летателните апарати, от които отчаяно се нуждаем?!" 

Той обяви, че Украйна е получила твърдо уверение за подкрепата на САЩ след разговора пред американския Конгрес.

"Благодаря на президента Байдън за неговото лидерство на демократичния свят. Но войната не спира. Руските военните престъпления не спират.

Руската икономика все още е способна да поддържа военната машина. Затова се нуждаем от нови пакети от санкции срещу Русия. Светът трябва най-накрая официално да признае, че Русия се е превърнала в терористична страна.

И по-важното - Украйна трябва да получи по-голяма подкрепа. Системи за противовъздушна отбрана, самолети, достатъчно смъртоносни оръжия и муниции - за да спрем руските окупатори". 

Държавният глава припомни, че в речта си пред Конгреса е призовал да се създаде международен съюз U-24.

"Нов съюз, който ще направи така, че всеки агресор да получи координиран отговор от света. Бърз и ефективен. Веднага. Не след седмици, месеци и години, а в първите 24 часа след нападението.

Вече не може да се доверяваме на съществуващите институции. Не можем да очакваме от бюрократи в международни организации да се променят толкова бързо. Затова трябва да търсим нови гаранти. Да създадем нови инструменти. 

Той обяви, че преговорите продължават и че Киев няма да отстъпи по няколко точки.

"Нашите приоритети са абсолютно ясни - край на войната, гаранции за сигурността, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост - истински гаранции за нашата страна, реална защита за нашата страна.

Слава на всички наши герои!

Слава на Украйна!"