Изпратихме старата 2014-а подобаващо - с тържества, музика, фойерверки и много пожелания за по-хубава и щастлива 2015 година. И като всяка Нова година, за повечето от нас купонът не е минал без известно количество алкохол.

Шепа разумни индивиди са пийнали умерено, но нека си признаем - много от нас попрекалиха в тази нощ, и трябва да се справят с махмурлука и всичките "злини", които вървят с него. Всички знаем поне 2-3 рецепти за след препиване - шкембе чорба, айрян, зелев сок, таблетки аспирин или алка зелцер, но сега ще ви предложим един малко по-научен подход към най-големия проблем в държавата за този час. 

Препиването и настинката много си приличат, твърдят от thehealthjournals.com. Лекари са установили, че алкохолът влияе на клетките подобно на вирусите и бактериите. И затова, ако сте прекалили с пиенето, в момента се чувствате като при настинка или грип.

 

Според медиците популярните техники за справяне с тях ще помогнат и за преборване на махмурлука:

1. Витамин C

Известен като стимулатор на имунната система, този витамин може да окаже благотворно влияние срещу чувството на отпадналост след купона. Таблетки или прясно изцеден сок от цитрусови плодове ще подпомогнат защитните сили на организма ви. Някои лекари смятат, че намалява и гаденето. Лимоните със сигурност помагат, но без текилата!

2. Нейно величество Супата

Независимо дали става въпрос за класическата шкембе чорба или някоя по-лека супа, този вид храна е идеална и при грип, и при препиване, защото се усвоява лесно от организма. Супичките имат и нужните соли, и хранителни вещества като бонус.

3. Течности и соли

Ако ви е толкова зле, че не можете дори да хапнете, малко топла вода или натурален сок с щипка сол вътре може да направи чудеса с вас. Алкохолът действа силно дехидратиращо на клетките и ще трябва да си върнете водно-солния баланс.

4. Гореща вана

Отпускането с топла вана или душ действа разширяващо на кръвоносните съдове, което от своя страна води до по-бързо облекчаване на главоболието. Внимавайте само водата да не е твърде гореща, тогава може да има обратния ефект.

5. Здрав сън

Може би най-сигурната мярка след препиване. Сънят помага на организма да се възстанови, освен това докато спите тялото ви ще извършва пречистване на клетките от алкохола без да усещате неприятния махмурлук. Експертите съветват да си осигурите поне 7-8 часа сън след празничното прекаляване с алкохол. Разбира се, ако сте дежурни на 1 януари като нас, забравете за тази опция :).

 

А ето и няколко неща, които да НЕ правите точно сега:

1. Не се наливайте с вода

Когато говорим за възстановяване на водно-солния баланс, това не означава да грабнете тубата и да я погълнете. Това ще има точно обратния ефект. Пийте по малко, нарядко, и не твърде студена вода! 

2. Не се наблъсквайте с лекарства

Едно аспиринче и аналгинче - не повече. Шепа таблетки натоварват и стомаха, и черния дроб - двата органа, които всъщност най-много натоварихме снощи, макар главата ни да се оплаква най-силно.

3. Не продължавайте да пиете веднага

Да, една биричка ще ви подейства добре - след няколко часа. Може да ви се догади, ако решите да консумирате от отровата на змията, а и има друга сериозна опасност - да продължите до 2-ри. Дайте си почивка, довечера можете пак да полеете, не е като да сте на работа :).

4. Не се наливайте с кафе

В момента целият ви организъм иска да ви прати по дяволите, и, ако сте от тази школа - вероятно с основание. Не го тормозете с индустриални количества кофеин, няма да помогнат. Едно силно еспресо е достатъчно.

5. Не нападайте остатъците от вечерята

Първо, ако е имало домашна руска салата на масата и никой не я е прибрал в хладилника - хвърлете я. На яйцата при стайна температура (а снощи стайна не стигаше) им трябват само половин денонощие, за да се развалят. И второ, многото ядене също напряга стомаха. А него, както е известно, го тормозим още от 24-ти.

В заключение, помнете:  Пиенето е тежък занаят.