Войната в Украйна заплашва света и особено развиващите се страни с глад. Светът отново е близо до перспективата от ядрен конфликт. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, изтъквайки, че и двете воюващи страни са сред най-големите в света производители на зърно. Снощи Русия обяви, че е готова да забрани износа му от днес до 30 юни.

Гутериш каза, че войната на Русия в Украйна виси като  "Дамоклев меч" над световната икономика, особено над бедните развиващи се страни, които са изправени пред рязко покачване на цените на храните, горивата и торовете и сега виждат, че тяхната житница е "бомбардирана", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"45 африкански и слабо развити страни внасят най-малко една трета от тяхната пшеница от Украйна или от Русия - каза Гутериш, цитиран от АФП. - 18 от тези страни внасят най-малко 50% от нея (пак от Русия и Украйна - б.р.). Трябва да направим всичко, за да избегнем ураган от глад".

Сред тези страни са Египет, Конго, Буркина Фасо, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Йемен, каза той.

Гутериш заяви още, че от Русия и Украйна идват "повече от половината от световните доставки на слънчогледово олио и около 30 на сто от световните доставки на пшеница" и че "цените на зърното вече са надминали тези в началото на Арабската пролет и бунтовете от 2007-2008 г." поради покачване на цените на храните.

"Всичко това удря най-тежко най-бедните и посява семената на политическата нестабилност и размириците по света", предупреди шефът на ООН.

Гутериш също намира за тревожен факта,  че Русия повиши нивото на готовност на ядрените си сили след нахлуването в Украйна, и определи това като "смразяващо развитието на ситуацията", съобщи Ройтерс.

"Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е възможна", заяви Гутериш и повтори призива си за незабавно прекратяване на военните действия.

Инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари, досега доведе до бягството от страната на повече от 2,8 млн. души и затвори стотици хиляди в обсадени градове. В същото време нахлуването предизвика широки западни санкции срещу Русия, отбелязва АП.

В края на миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че ядрените сили на страната му трябва да бъдат приведени в състояние на повишена готовност, което повиши опасенията, че нахлуването на Русия в Украйна може да доведе до ядрени война. Представители на САЩ заявиха, че досега не са видели причина да променят нивата на готовността на ядрените сили на Вашингтон.

Русия и Съединените щати разполагат с най-големите арсенали от ядрени бойни глави след Студената война, която разделяше света през по-голямата част от 20 век, противопоставяйки Запада на Съветския съюз и неговите съюзници.

Гутериш също така призова за запазване на сигурността и безопасността на ядрените съоръжения след пожара в Запорожката АЕЦ в Украйна, най-голямата в Европа, който избухна по време на превземането на централата от руските сили.

"Време е да се спре ужасът, отприщен върху народа на Украйна и да се върнем на пътя на дипломацията и мира", заяви Гутериш.