Един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин каза, че "специалната военна операция" на Русия в Украйна не се е развила толкова бързо, каквото е било желанието на Кремъл. Това е най-силното публично признание, дошло досега от Москва, че нещата не вървят по план, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Началникът на Националната гвардия Виктор Золотов се изказа вчера по време на църковна служба, водена от патриарх Кирил. Той хвърли вината за по-бавния от очакваното напредък върху „крайнодесни украински сили“, които се криели зад цивилните, обвинение, повтаряно многократно от отговорни лица в Русия.

Думите на Золотов са в противоречие с твърдение, направено в петък от руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който каза на Путин, че „всичко върви по план“.

"Бих искал да кажа, че да, не всичко върви така бързо, както бихме искали", каза Золотов, който е отговарял за личната сигурност на Путин, а думите му бяха публикувани на сайта на Националната гвардия. „Но вървим към целта си стъпка по стъпка и победата ще е наша", добавя още Золотов.

САЩ и европейските им съюзници квалифицираха нашествието на Путин в съседна Украйна като заграбване на земя в имперски стил, което до момента се изпълнява незадоволително, защото Москва е подценила украинската съпротива и западната решимост да накаже Русия, отбелязва агенцията.

Националната гвардия, която сега е оглавявана от Золотов, е на пряко подчинение на президента и нейни сили също са разположени в Украйна. Гвардията е вид вътрешна военна структура, която включва полицията за борба с безредици и други сили, посочва Ройтерс.