Руският президент Владимир Путин обяви днес, че страната му може да възстанови нормалното подаване на газ към Европа, но при определени условия, предаде Блумбърг.

Старият континент напрегнато очаква да види дали газовите потоци ще се възобновят в четвъртък, когато поддръжката на газопровода „Северен поток“ трябва да приключи. Путин даде най-ясния сигнал досега, че Москва смята да възстанови поне някои потоци.

Цените на газа скочиха, докато търговците се мъчеха да разберат коментарите на Путин. От една страна, те прозвучаха положително, тъй като мнозина на пазара очакваха потоците изобщо да не се възстановят. Но поставянето на условия само увеличи несигурността.

„Абсолютно ясно е, че Москва намалява доставките по геополитически причини – тя иска да създаде европейска газова криза тази зима, за да постави Европа на колене до точката, в която да намали подкрепата за Украйна“, каза пред Блумбърг Тим Аш, старши стратег в компанията за управление на активи "Блубей" (Bluebay).

В момента по най-големия тръбопровод към Европа не тече газ заради профилактика, точно когато континентът се опитва да напълни хранилищата си за зимата. Преди поддръжката газът течеше при около 40% от капацитета на "Северен поток-1". Русия също ограничи потоците по други маршрути, като например през Украйна.

В целия регион правителствата и бизнесът са в тревога за това дали Русия ще отвори отново крана. Европейският съюз работи съгласно предположението, че потоците ще бъдат намалени и се опитва да намери начини за намаляване на потреблението, докато правителствата се надпреварват да осигурят алтернативни доставки, отбелязва Блумбърг.

Заплахата от недостиг подкопава еврото и увеличава рисковете от рецесия.

По-рано този месец "Газпром" намали доставките по тръбопровода, позовавайки се на технически проблеми в съоръжение, което компресира газа. По-рано тази година компанията прекъсна доставките за някои страни от ЕС поради спор за начина на плащане, а наскоро обяви форсмажорни обстоятелства за доставки до няколко европейски купувачи.

Турбинна сага

Близо до балтийското крайбрежие на Русия, компресорната станция Портовая на "Газпром" е мястото, където доставките на газ започват своето 1200-километрово пътуване до Германия през "Северен поток". Русия се позова на проблеми с станцията - отделно юридическо лице от тръбопровода, с различна собственост - когато спря доставките миналия месец.

Портовая разполага с шест големи газови турбини, което й позволява да нагнети достатъчно налягане за изпращане на газ на такова голямо разстояние. Само два от тези блокове са работили преди "Северен поток" да бъде спрян за поддръжка по-рано този месец, според "Газпром". Другите компоненти е трябвало да преминат текуща поддръжка от техния производител "Зименс енерджи" (Siemens Energy AG).

Една турбина е блокирана в Канада, където беше на ремонт, поради санкциите на Отава срещу Москва. Канада пусна агрегата да замине за Германия след призиви от Берлин и други турбини вече могат да започнат подобна работа. Но няма яснота кога това може да се случи и няма подробности за останалите две турбини и тяхното състояние.

Германия и Италия, и двете ключови купувачи на руски газ, по-рано нарекоха спада на потоците политически ход, твърдение, което Русия отхвърли.

Германските власти смятат да изчакат поне до понеделник, за да направят равносметка на потенциално намаляване на доставките. Дори ако потоците бъдат възстановени с намалени темпове, разривът между Русия и ЕС относно енергийните доставки остава, подчертава Блумбърг.

"Газпром", затрупан с пари поради високите цени на газа в Европа, планира възможността напрежението да нарасне допълнително, според човек, близък до ръководството на компанията.

Допълнителни забавяния при възобновяване на доставките или дори временно прекъсване са възможни като тактика за натиск през следващите месеци, преди по-ниските температури да повишат залозите по-късно през годината, според друг човек, близък до компанията.

„За да може Русия да продължи да има геополитическо влияние, тя се нуждае от газ, за ​​да тече, за да има заплаха от спирането му“, казва пред агенцията Ник Кембъл, директор в консултантската компания "Инспайърд" (Inspired Plc).

Берлин очаква доставките на природен газ да бъдат възобновени утре

Германското правителство очаква доставките на руски газ по газопровода "Северен поток-1" да се възобновят утре след приключване на рутинните дейности по поддръжката му. Това каза заместник-говорителят на германското правителство Кристиане Хофман, цитирана от ДПА.

Газовите потоци ще бъдат възстановени утре, както е планирано и в съответствие с договорните задължения на руската държавна компания "Газпром", заяви Хофман.

Тя отказа да коментира скорошното предупреждение на руския президент Владимир Путин, че доставките на газ могат да спаднат до 33 милиона кубични метра на ден, ако ремонтираната турбина от "Северен поток-1" не бъде доставена скоро.

Подобен развой на събитията би означавал, че тръбопроводът работи с приблизително една пета от целия си капацитет.

Германският мрежови оператор "Газкейд" (Gascade) на свой ред обяви, че утре ще започне газоподаването по съоръжението.

На този фон Путин каза пред репортери след посещението си в Иран, че предстои да се разбере в какво състояние ще се върне изпратеното за ремонт оборудване, предаде Ройтерс. Съществува риск то да бъде изключено, а "Северен поток-1" да преустанови работата си, дори след като турбината се върне от Канада, където се извършват ремонтните дейности по нея, добави руският президент.

КЕВР иска информация от държавните дружества какво предприемат срещу газова криза през зимата

У нас Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение на свое заседание, с което изиска спешно информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период, предаде БТА, позовавайки се на съобщение от регулатора.

С оглед гарантиране сигурността на доставките и спазване принципа на прозрачност, Комисията задължи обществения доставчик "Булгаргаз" да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца. По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към "Булгаргаз". Общественият доставчик следва да поддържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб "Балкан", допълват от КЕВР.

"Булгартрансгаз", в качеството си на оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище "Чирен".

От газовата борса "Газов Хъб Балкан" се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества.

С днешното решение КЕВР изисква "Булгаргаз" да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с "Газпром експорт", както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки, добавят от регулатора.

Исканата от дружествата информация трябва да бъде предоставена в срок до 27 юли 2022 г., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за август 2022 г., се посочват още в съобщението.

Това беше решено на проведено вчера заседание, на което бяха обсъдени въпроси с определящо значение при формирането на цената, по която общественият доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, уточняват още от регулатора.