Руските войски са използвали международно забранените фосфорни бомби в Луганска област, съобщи представител на местните власти, цитиран от Франс прес.

"Неописуеми страдания и пожари", написа във Фейсбук Олексий Билошицки, началникът на полицията в Попасная.

Агенцията отбеляза, че не може да потвърди информацията.

Украинският омбудсман Людмила Денисова отправи същите обвинения към Русия. Тя публикува снимка от мястото на предполагаемата атака в Попасная през нощта, но не уточни дали Киев разполага с доказателства, че Москва е използвала фосфорни бомби - муниции, чиято употреба в населени места е забранена с международен договор, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Попасная се намира в район на Луганска област, който не беше контролиран от проруските сепаратисти към момента на началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва АФП.

Представител на сепаратистите в източната украинска Луганска област междувременно съобщи, че при своето настъпление в района на Попасная те са открили места на масови екзекуции, предаде ТАСС.

Говорителят на "Народната милиция" на т. нар. "Луганска народна република" Иван Филипоненко не представи доказателства в подкрепа на това свое твърдение.