Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер се е срещнал с руския президент Владимир Путин като част от усилията да се сложи край на войната в Украйна и  двамата са разговаряли в продължение на няколко часа в четвъртък вечерта, пише германският в. "Билд ам зонтаг", цитиран от Ройтерс.

Не е ясно какво е  било постигнато по време на разговора. Изданието се позовава на човек, запознат детайлно с дейностите на Шрьодер. То пише, че бившият канцлер е имал и продължителен разговор с един от близките съветници на Путин.

Шрьодер е отпътувал от Москва рано вчера сутринта със съпругата си. Те са летяли до Истанбул.

Изданието не съобщава подробности за разговорите на Шрьодер в Москва.

Според "Билд ам Зонтаг" Шрьодер, който  е личен приятел на Путин и има  и връзки с руски компании, се е срещнал с група украинци с връзки с украинската делегация в преговорите за мир с Русия. Срещата е била в понеделник в Турция. Шрьодер сега е единственият, който има директен контакт с Путин и с висши украински представители, пише германското издание.

Източници от германското правителство казаха, че не са се съгласявали на никаква среща на Шрьодер с Путин в Москва, нито пък са участвали в подготовката на тази мисия.

Шрьодер, който е социалдемократ и беше канцлер на Германия от 1998 г. до 2005 г., е в борда на руския гигант "Роснефт" и е председател на акционерния комитет на компанията, която е натоварена със задачата да строи "Северен поток 2". Той бе призован от някои германски политици да се оттегли от постовете си заради руската инвазия в Украйна.