Защо да не отидем отвъд границите на Украйна? 

Този реторичен въпрос зададе руският телевизионен водещ и пропагандист Владимир Соловьов е епизод на своето предаване "Вечер със Соловьов" по "Россия 24", предаде "Gordunua".

"С такива санкции - кой каза, че е необходимо да оставаме в границите на Украйна? На седем беди – един отговор. Целият свят ще бъде в руини. Но не сега. Ще гръмнем. Определено ще гръмнем!"

Соловьов изказа този коментар, след като негов събеседник отправи скандален призив.

"Най-важното е, че в никакъв случай не бива да оставяме нещата половинчати. Например, да оставим Лвов там за някого или нещо подобно. Иначе просто нямаше нужда да започваме", каза той.

Гостът на предаването каза още, че западните страни ще разберат, "че границите на Украйна са напълно маловажни и че не можем да спрем, освен ако те сами не подпишат капитулация при нашите условия".

В същото време Соловьов и гостът се съгласиха, че в рамките на "условията за капитулация" на Запада, предложени от тях, не става дума само за признаване на Крим като руска територия и независимостта на сепаратистките региони ДНР и ЛНР.

"Защо ни е необходимо да признаваме Крим и Донбас? Те не са ни никакви", отбеляза Соловьов.

Водещият беше включен в санкционния списък на ЕС на 23 февруари. В изявлението от Брюксел се казва, че пропагандистът "е известен с изключително враждебното си отношение към Украйна и възхвалата на руското правителство". Съюзът му забрани да влиза на територията на държавите членки и замрази активите му.

Затова вилата на Соловьов в Италия на стойност 6,5 милиона евро, други недвижими имоти и две коли бяха иззети. "Ютуб" пък блокира два негови канала.