Сърцето ми казва, че не можем да изоставим Украйна.

Това каза Кирил Петков в интервю за европейската версия на "Политико", предаде БТА.

Петков е икономист, учил в Харвард и ново лице в политиката, разказва изданието. Той придоби известност в България миналата година, борейки се срещу корупцията, преди да основе своята формация "Продължаваме промяната" и да стане премиер – точно в момента, когато Русия увеличаваше заплахите си срещу Киев и струпваше войски по границите на Украйна, отбелязва медията.

Сред страните членки на ЕС България в исторически план е имала някои от най-тесните връзки с Москва, посочва "Политико".

"Тези дни приключиха", заявява Петков. "България вече не е мека страна, която действа само като балансьор", казва той и допълва: "Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО, член на ЕС, който не се стреми да минимизира рисковете, не е непредсказуем, има единна позиция".

Българският премиер отхвърли концепцията за сфери на влияние, при която по-големи страни като Русия получават правото да налагат де факто буферни зони отвъд своите граници.

"Наистина не харесвам идеята някой да вземе картата на Европа и, като чертае с химикалка, да каже, че това може да се случва дотук", заяви Петков.

Министър-председателят заяви, че в символичен план би подкрепил още днес започването на преговори за членство на Украйна в ЕС.

Но макар България досега да е заставала изцяло зад всички санкции срещу Русия, Петков обяснява пред "Политико", че трябва да отчита политическите настроения в родината си. Той признава, че за София би било трудно да се присъедини към съюзниците, изпращащи оръжия на Украйна.

Петков не подкрепя и идеята за установяване на зона, забранена за полети, над Украйна. Освен това той не може да поеме и ангажимент за налагане на санкции за руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.