Известният със своя авангарден, но и ведър подход към дизайна, френският маестро Филип Старк се вдъхновил от най-обикновена закачалка за дрехи и решил да я превърне в... нов източник на красива светлина. Речено - сторено!

The Chapo - така се нарича марката лампи - може напълно да се видоизменя в зависимост от шапката, която окачите на нея.. Минималистичната конструкция се състои от алуминиево краче със стабилна квадратна основа, увенчано от светодиодна глава. 

Старк настоява, че за да стилизирате лампата му по свой вкус, трябва просто да използвате шапка от вашата собствена колекция. Иначе в комплекта е включен и неговият вариант на абажур в случай, че вкъщи нямате подходяща алтернатива.

Филип Старк се набира към успеха с измислената от него велосипедо-тротинетка.

Освен своята естетична функция, The Chapo има още и практическа: лампата на Старк има оптически превключвател за регулиране на яркостта. Да не говорим, че се пуска само с модерния напоследък Soft Touch - тоест само с докосване на едно специално място. 

Дизайн: Philippe Starck. А помните ли почина "Направи си сам"?

Тук отдел "Дизайн и архитектура" на Клуб Z (с цялото му уважение към мосю Филип Старк) би желал да даде на драгите си читатели един безплатен новогодишен съвет: тъй като още не е известна цената, на която ще се продава The Chapo, всеки може да се огледа из килерите вкъщи и да види дали не се крие там някой стар бабин абажур. Ако да, можете с леки движения на ръцете и подходяща шапка (за предпочитане стара сламена или поне надупчена) да сътворите нещо от този вид.

Вярно, че на него няма да пише Philippe Starck, но пък ще е единствено и неповторимо. Освен това - за без пари. Филип Старк е успял и богат човек с едно важно качество - притежава умението да прави от нищо нещо. И то красиво.