Парламентарната група на "Продължаваме промяната" поиска информация от службите защо лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е с черен печат за влизане в Украйна. Управляващите питат има рискове за националната сигурност, свързани с Костадинов.

"Ако в Народното събрание има хора, които прокарват интереси на чужда държава, то смятаме, че това е истинска заплаха за България", заяви депутатът Росен Костурков.

И допълни:

"С още по-голяма тревога разбрахме новината, че български депутат е бил задържан, екстрадиран и с черен печат в паспорта си за десет години. Не ни е известно в историята на Народното събрание да е имало друг такъв случай, в който народен представител да получи черен печат, т.е. забрана за пребиваване в свободна и демократична държава".

От управляващата партия настояхаи да се изясни с каква информация разполагат българските служби и на база на какви съмнения службите от Украйна са стигнали до това крайно решение.

"Ако български депутат с имунитет и достъп до секретна информация е обект на подобни враждебни действия от друга държава, какво правят ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", военното разузнаване и МВР и дали информацията, с която разполагат, е по-всеобхватна от изнесената в публичното пространство? Ще зададем тези въпроси и бихме призовали ръководителите на тези служби да информират НС в най-спешен порядък", посочи Костурков.

Преди дни, след завръщането си от украинския град Болград, Костадинов обяви, че Украйна му е сложила черен печат и му е забранила да влиза в страната в следващите 10 години - защото е лидер на проруска партия.