Класикът Любо Пенев го бе казал най-добре: "Пускам ги по празниците и там свинско, винско, а после цял месец трябва да ги вкарваме във форма..." 

По света отдавна са решили проблема с констатацията на Пенев - просто не спират да правят спортни състезания по всяко време на година. Дори по Коледа и Нова година, защото кой е казал, че празниците са затова да спреш да се движиш. Но дори точно това да е твоя начин да се забавляваш, в програмата ти могат да попаднат безброй спортни състезания.

По това време кралския пай са пада на „Четирите шанци”

В рамките на десетина дни и два уикенда, ски-скоковете се превръщат в спорт номер 1 за целия свят. „ Фиър шанцен” е безспорната черешка на тортата, а най-вкусната част е състезанието в Бишофсхофен, което стартира по едно и също време с прочутия коледен концерт във Виена. Докато по-изтънчената част от човечеството слуша Щраус, ски настроената се наслаждават на летящите крепости.

А победата в това състезание винаги е по-ценена от олимпийската и световна титла. И е далеч пред общото класиране за световната купа. Програмата на четирите шанци първо започва с две състезания в Германия - Оберстдорф и Гармишпартенкирхен, и завършва в Австрия с Бишофсхофен и Инсбрук. 

Останалите зимни спортове също се стремят да наваксат с атрактивни алтернативи. От няколко години традиционно скучните ски-бягания се раздвижват от турнира „Тур дьо ски”, в който са включени най-различни дестинации, като безспорно най-голям интерес предизвикват спринтовете. Благодарение на тези съперничества още по-силно блестят звездите на най-големите в този спорт Марит Бьорген и Юстина Ковалчик при жените и Нордхук и Колона при мъжете.

Иновация по Коледа и Нова година се появи и в биатлона. На втория ден на Коледа се провежда отборно състезание не някъде другаде, а на футболен стадион. Прави се на „Арена ауф Шалке” пред над 50 хиляди зрители. 10 отбора, съставени от мъже и жени, провеждат най-атрактивното и най-добре заплатено състезание в този много популярен спорт.

Футболът, това е Англия

На 26 декември е традиционният спортен ден в Обединеното кралство, който се нарича „Боксинг дей”. Това е най-футболният ден в годината, в който във всички безбройни английски дивизии се играе яко. И е особено престижно да победиш точно на този ден, както и да ти си падне да си домакин, а не гост. Хората от Нюкасъл, например, от години страдат, че техния отбор рядко играе на „Боксинг дей”  на своя стадион „ Сейнт Джеймсис Парк”.

Всъщност футболната програма на Острова по Коледа и Нова година е повече от забележителна. Два дни след "Боксинг дей" следва нов кръг от първенството. На 1 януари пък е първият кръг от Новата година, а два дни по-късно са срещите от третия рунд в турнира за Купата на Англия.

Още едно състезание обаче има своите сериозни фенове по същото време на годината в Обединеното кралство. Това е световното първенство по дартс. Спорт, който не зависи от години и килограми. Дартс има привилегията да разполага с може би най-титулуваната откъм многобройни победи звезда. Това е Фил Тейлър, който заради своята непобедимост носи прякора Силата. Самият турнир трае 2 седмици и включва и двата големи празника.

Останалите колективни спортове

Не остават по назад по празниците. В баскетболната и хокейната лига на САЩ ни Канада някои мачовете завършва половин час преди отброяването по Нова година. А ако има продължение, може и да се играе навръх Нова година. Типично по американски - зрелището е над всичко. По празниците не спират двубоите в най-комерсиалната лига на света - НФЛ. Точно тогава завършва сезонът в професионалната лига по американски футбол, а в първите дни на Нова година започват плейофите.

В Европа баскетбол, хокей, хандбал, волейбол се играе навсякъде. Има и специален празничен турнир по хокей на лед в Швейцария – „Шпренглер куп”.  Мачове се играят и на 31 декември, и на 1 януари. В напълно непознатия за нас крикет пък се провеждат изключително важните „Тест серии”. Те започват на 26 декември и завършват на 1 януари. Ако някой не е разбрал, точно за толкова дни се играе един мач по крикет.

Единствения комерсиален спорт, който се отказа от своя коледен и новогодишен дял, е тенисът. През тази година традиционното състезание на нациите „Хомпън къп” започва "чак" на 4 януари.

На целия този фон няма защо да се учудваме, че вече не сме спортна нация. В България по празниците е пълно мъртвило. И не трябва да си задаваме въпроса защо не печелим никакви медали, а нацията ни е все по-болна и затлъстяваща.