Северният Украински град Чернигов е в една от зоните на най-интезивни бойни действия в Украйна. Близо 300-хилядният областен център е на пътя на нахлулите от Беларус руски войски към Киев. В последните дни е подложен на усилени бомбардировки и обстрел, след като сухопътното руско настъпление в този район не успя. Канонадата не позволява на черниговци дори да погребат загиналите.

Кметът на Чернигов Владислав Атрошенко каза в интервю с основателя на онлайн изданието "ГОРДОН" Дмитрий Гордон, че жителите на града, загинали в резултат на обстрел от руската армия, временно са погребани в окопи.

Според Атрошенко поради постоянни обстрели все още не е възможно най-голямото гробище в града да се използва за погребения.

"Днес дори не можем да използваме нашето гробище Яцево. Временно използваме гробището в Яловщина. Багерът копае окопи, поставяме хора в редица и поставяме табела в района, където се намира всеки ковчег, за да можем [нормално] да ги погребем го по-късно. Ужасно е. Това е истински геноцид. Това е абсолютно съзнателно изтребление на украинците", убеден е Атрошенко.

Той изпрати на изданието "ГОРДОН" снимка и видео на ковчезите, в които днес са погребани черниговчани.

Атрошенко каза, че в Чернигов не спират да бомбардират жилищни райони, включително със забранени боеприпаси.

"Има постоянни артилерийски обстрели, Градове бомбардират. В градовете са затрили почти напълно предградията, частни къщи са напълно разрушени - всичко е разорано. Използват се касетъчни бомби", каза кметът на града.

Той смята, че прокурори от Международния наказателен съд в Хага трябва спешно да пристигнат в Чернигов, за да регистрират употребата на забранени оръжия.

Атрошенко също така обърна внимание на факта, че въздушните удари се нанасят непрекъснато по града.

„Завчера по града бяха нанесени най-тежките въздушни удари. Пилотите са просто бездушни мръсници и фашисти. Хвърлиха бомби от малка надморска височина при добра видимост (през деня, в който се случи). Те отлично виждаха къде пускат огромни бомби. - над жилищни квартали.

Той разказа, че само с него спасителите са извадили телата на "около 25-30 души" изпод развалините.

Атрошенко не можа да отговори на въпроса колко души са загинали в Чернигов. Той каза, че властите разполагат само със статистика за ранените, които са били приети в болници (някои от тях по-късно са починали).

"Тези хора, които бяха ранени, вече са много повече от 300", каза Атрошенко.

Черниговската област (заедно с Харков, Суми, Херсон, Николаев и Киев) преживява едни от най-интензивните сражения от началото на руската инвазия.