"Явно почваме да се обединяваме по-голяма група, че този главен прокурор трябва да си ходи."

С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към депутата от ДПС Йордан Цонев по време на парламентарния контрол. Цонев предаде на Петков "сигнали от антикорупционната търсачка Гугъл" срещу бизнесмена Иво Прокопиев. И заяви, че прокуратурата досега е опъвала чадър над него.

"Няма да има сигнал, който ще бъде игнориран. Защо този сигнал не отива директно в прокуратурата се чудя. Ако и вие нямате доверие в прокуратурата, имаме общ проблем", каза Петков.

И допълни, че не трябва да има нито един човек в България, "който тази прокуратура да не може да разследва".

"Радвам се, че и вие стигате до мнението, че в България няма работеща прокуратура", каза Петков.

На въпрос, зададен от Любен Дилов-син (ГЕРБ) Петков отговори, че държавата ще закупи 1,5 млн. тона зърно на пазарни цени, което ще се съхранява в Държавния резерв, за да е сигурно, че ще имаме достатъчно до следващата реколта през 2023 г.

На въпрос от "Има такъв народ" Петков заяви, че няма риск за доставките на петрол, защото "Лукойл" има план Б. Освен това компанията е швейцарска собственост и не влиза в директните санкции срещу Русия.

Мартин Димитров ("Демократична България") посочи, че за високите цени на петрола има и вътрешни причини - проблеми с конкуренцията, свързани с достъпа до данъчни акцизни складове. Той допълни, че свободните капацитети на Държавния резерв трябва да се използват за повече конкуренция. Петков каза, че Димитров е абсолютно прав.

На въпроси от "Възраждане" Петков отговори, че България вече е пратила хуманитарна помощ за Украйна.

А за санкциите срещу Русия той заяви:

"България няма да преклони глава, няма да се снишим и да се скрием. От санкции до санкции има разлика.

Тези санкции, които не можем да си ги позволим, не ги подкрепяме. Ако се спре петролът от Русия, имаме проблем. Обмисляме всяка една санкция поотделно", каза Петков.

Той попита "Възраждане" дали на срещата си с руската посланичка, каквато са имали наскоро, са защитили националните интереси или "сте ги продали".