Европейската комисия ще предложи утре мерки за разнообразяване на доставките на енергия в ЕС, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия.

Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен след среща в Брюксел с италианския премиер Марио Драги.

ЕК работи за осигуряване на защита за потребителите от растящите цени на енергията.

„Трябва да се отървем от зависимостта от руските изкопаеми горива“, каза Фон дер Лайен.

Утрешните предложения ще обхванат осигуряването на газ, както и развитието на инфраструктура, годна за пренос на водород.

Председателят на ЕК призова за масови инвестиции във възобновяема енергия и за повишаване на енергийната ефективност, включително с използването на изкуствен интелект. Тя изтъкна, че делът на газа и въглищата в енергията, използвана в ЕС, е голям, и това ще се промени. Значително ще се повиши делът на възобновяемите горива.

Комисията подготвя нови санкции срещу Москва заради войната в Украйна. Същевременно тя проверява за „пробойни“ във вече въведените европейски ограничителни мерки. Фон дер Лайен отчете, че приетите досега санкции са довели до срив на руската икономика.

Драги призова всички страни членки на ЕС да прилагат бързо приетите досега санкции заради агресията в Украйна. През уикенда италианското правителство конфискува яхти и вили на обща стойност 142 милиона евро на петима високопоставени руснаци, включени в санкционния списък на ЕС. Сред тях са най-богатият в момента руснак Алексей Мордашов, Алишер Усманов и Генадий Тимченко, чийто консорциум щеше да строи българската част от тръбопровода „Южен поток“.