Над 1.5 млн. лв. са събрани за първите 5 дни на Националната благотворителна кампания на Българския червен кръст за набиране на средства в подкрепа на пострадалите от конфликта в Украйна. Хиляди индивидуални и корпоративни дарители са се отзовали и са помогнали с финансови средства, отчитат от организацията.

Всеки, който желае, може да дари 1 лв. като изпрати sms на кратък номер 1466. Банковата сметка за дарения в лева е:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF

(За пострадалите от конфликта в Украйна)

Още една телефонна линия се открива в помощ на бежанците от Украйна, съобщиха още от БЧК. Инициативата е съвместно с Министерството на здравеопазването.

На телефон 0800 20101, предоставен безвъзмездно от А1, нуждаещите се ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 ч. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.

Много български лекари и лечебни заведения вече декларираха готовността си да помагат безвъзмездно в тази трудна обстановка. Подкрепа на инициативата са декларирали и украински граждани, които владеят украински и руски език, и също като доброволци ще отговарят на запитванията.

По-рано от БЧК съобщиха, че 08001 1466  ще подпомага и пристигащите от Украйна Те ще могат да се свързват безплатно и конфиденциално с консултанти  и професионалисти по психосоциална подкрепа - доброволци и служители на БЧК.

Линията е достъпна за всеки, намиращ се на територията на страната, и  е отворена всеки ден от 9 до 18 часа, като във вторник, петък и неделя от 9 до 17 часа ще дежурят и доброволци,  владеещи украински и руски език. Горещият телефон е предоставен безвъзмездно на БЧК от  VIVACOM.

Още два камиона с помощи заминаха в неделя за Украйна. БЧК вече е изпратил общо осем камиона с най-необходимото за нуждите на пострадалото население от конфликта в Украйна - топли дрехи, завивки, зимни обувки, спално бельо, хигиенни  материали, медикаменти, превързочни материали Хуманитарната помощ ще бъде предоставена на нуждаещите се от Украинския червен кръст.

Националната кампания продължава. Доброволците и служителите на БЧК приемат дарения  и ги обработват всеки ден от 8.30 до 17.00 ч., включително и в събота и неделя.