Изненадващо изралеският премиер Нафтали Бенет замина за Москва вчера вечерта и се срещна с руския президент Путин. Той е бил помолен от Зеленски да посредничи. Веднага след срещата си с Путин Бенет пристигна в Берлин и се срещна с Шолц. По пътя той е телефонирал със Зеленски.

Засега фактът, че Бенет се е срещнал с Путин и Шолц е всичко, което се знае за тази внезапна дипломатическа совалка. Единственото, което бе потвърдено от кабинета на Олаф Шолц е, че двамата лидери са се договорили да останат в директен контакт и общата им цел е да се сложи възможно най-бързо край на войната в Украйна.

Шолц бе на посещение в Тел Авив преди три дни и тогава също разговаря с Бенет. Визитата на израелския премиер само три дни по-късно в Берлин е спонтанна и е била организирана в последните часове, стана ясно още.

Кремъл също потвърди, че Бенет и Путин са обсъждали ситуацията около Украйна.

Заедно с израелския премиер в Кремъл е бил и израелският министър на жилищното строителство Зеев Елкин. Той е бил в ролята на преводач и добър познавач на Путин. Елкин е роден в Харков и придружаваше на срещите в Москва и предишният премиер Нетаняху.

Като религиозен евреин Бенет всъщност не бива да работи в събота, освен ако не става дума за спасението на човешки животи.

Бенет е разговарял неколкократно тази седмица със Зеленски, който също е евреин. Укранският президент изрази първо разочарованието си от това, че Израел отказва да достави оръжия на Киев. Израел обаче е в сложна позиция, тъй като е съюзник на САЩ, но близкоизточната ситуация зависи до голяма степен и от Москва, затова Тел Авив не иска да влиза в директна конфронтация с руснаците.