След като ВВС и „Блумбърг“ обявиха, че затварят кореспондентските си пунктове в Русия, това днес направиха и германските обществени телевизии ARD и ZDF.

Причината за това е новият закон за медиите, който заплашва журналистите с огромни глоби и дори затвор.

"ARD и ZDF прручиха възможните последствия от въведените от руското правителство ограничения. Според тях вече е забранено да се говори за война в Украйна, а със затвор са заплашени онези репортери, които информират за ставащато на фронта", съобщиха от телевизиите.

Германските медии ще информират за случващото се в Русия от съседните й държави.

Италианската държавна телевизия RAI обяви на свой ред, че преустановява незабавно излъчването от Русия заради новия рестриктивен руски закон.

"В резултат на прилагането на закона, който предвижда големи наказания със затвор за публикуване на информации, смятани за неверни от властите, РАИ преустановява от днес репортажите  и включванията на своите пратеници и кореспонденти в Руската Федерация", се казва в изявление на медията. "Тази мярка е необходима, за да се гарантира сигурността на журналистите на място и с цел да се осигури възможно най-голямата свобода на информацията, касаеща тази страна", се допълва в изявлението.

В него се казва, че информациите за случващото се в Русия сега ще бъдат осигурявани на базата на многото източници на журналистите на РАИ, работещи в съседни страни и в редакциите на медията в Италия.