"Ние предизвикахме кризата в цената на горивата. Накарахме всички наши младежи в цялата страна да пълнят гориво - заяви Николай Алгафари от младежката организация на ГЕРБ. - Аз се скарах с дядо си, защото изпразих нашия бидон с кисело зеле и го напълних с бензин."

Това беше реакцията на ГЕРБ след изказването на премиера Кирил Петков, че младежката организация на ГЕРБ е предизвикала паниката по бензиностанциите с платена кампания във фейсбук.

"Ние сме виновни за кризата с тока. Нашите членове младежи поддържат своите електроуреди включени денонощно и така провокирахме кризата с тока", заяви друг младеж.

"Ние изпратихме г-н Свиленски на Шипка, за да освирка г-н Кирил Петков", каза трета дама от същата партия.

Само се опитайте да си отговорите какво ще стане, ако не младежите, ами  цялата партия се ангажира с това, обобщи зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той заяви, че в първите часове след кризата в горивата техният съпартиец и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков във видео е призовал хората към спокойствие и че горива има. 

Такова видео наистина е имало, показват следи в гугъл, но упоритите усилия на репортерите на Клуб Z да го открият се оказаха напразни. Вероятно е било изтрито скоро след публикуването му, защото явно не е съответствало на партийната линия.

Що се отнася до платените публикации от фейсбук страници на ГЕРБ със снимки от опашки пред бензиностанции, Дончев каза, че това е работа на опозицията - да намира кусури на властта.

Делян Добрев заяви, че правителството реагира неадекватно, вместо да пуснат гориво цена от държавния резерв на два лева. Той допълни още, че чака да разбере кой е продал през нощта газ на половин цена в първите часове на войната.