Депутати от "Демократична България" призоваха руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова да бъде отзована. 

“Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова излезе с безогледно обръщение за Трети март. Към нея трябва да бъде приложена най-тежката санкция в дипломацията - тя трябва да бъде отзована”, заяви Антоанета Цонева в интервю за медийна група “Добруджа”.

А колегата ѝ Ивайло Мирчев обяви в свой пост във фейсбук:

“Време е руският посланик да бъде помолен учтиво да напусне страната”.

Както Клуб Z писа, във видеопоздравлението си за Трети март, Елеонора Митрофанова сравни страната ни с Донбас и говори предимно за войната в Украйна, повтаряйки "опорките" на Кремъл. Посланичката всъщност поздравява България за Освобождението само в първото и последното изречение на речта си, в останалото време говори против Украйна. Нещо повече, тя сравни проблемите в Донбас със страданията на българския народ по време на османското иго. На всичкото отгоре твърди и че България е получила свободата си.

Преди това пък руското посолство нарече страната ни "подлога". "Във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна - в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София", гласеше съобщение във фейсбук страницата наруската мисия, като контекстът беше блокирането на сайтове с руска пропаганда, а по-късно пък Съветът за електронни медии реши да се спре достъпът и до телевизиите Russia Today и Sputnik и техните производни.

На 2 март пък Митрофанова бе привикана в МВнР заради поредния "шпионски скандал" и след като цял ден разиграва министерството, се озова на връх Шипка да поднася цветя и прати заместник.

По-рано през деня Стефан Тафров, дипломат и бивш депутат от "Демократична България", също призова Митрофанова да бъде обявена за персона нон грата заради езика, който използва руското посолство в София.

"В сайта на руското посолство част от българите бяха наречени "подлоги". Дали "слугинаж" или "подлоги" - много е обидно. На сайта на българското посолство в Русия няма да намерите обиди. Г-жа Митрофанова трябва да бъде обявена за персона нон грата. Това е моето мнение", заяви Тафров пред Нова телевизия. "Много страни членки на ЕС свалиха равнището на дипломатическите отношения без руските посланици да наричат гражданите подлоги или слугинаж. България трябва като страна да запази достойнството си. Никой посланик няма право да обижда български гражданин", каза още Тафров.

Бившият български представител в ООН заяви, че дипломацията изисква посланикът да се отзове, когато бъде поканен от външното министерство. Митрофанова е била поканена на среща от МВнР преди три дни във връзка с разследването за руски дипломат, който е извършвал нерегламентирана разузнавателна дейност в България.

"Тя е тук, за да поддържа връзка с българските институции. Когато външно министерство я покани на среща, тя е длъжна да се отзове. Това е неуважение към българските институции", каза Тафров.

Също днес от "Ние идваме", наследник на Отровното трио, поискаха от премиера Кирил Петков и външната министърка Теодора Генчовска незабавно отзоваване на руската посланичка у нас, в рамките 72 часа, и обявяването ѝ за персона нон грата.

"След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението "подлоги", на 3 март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет", посочват в искането си до Външно и премиера Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

И допълват:

"Абсурд е да се сравнява Цар Александър II, наричан Освободител, с кървавия диктатор Владимир Путин. Такова поведение към чувствителна за българския народ тема, свързана с националния ни празник, не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в рамките на комунистическия режим в България. Надяваме се на спешни действия, които да запазят от посегателства честта и достойнството на българските граждани".

Към момента реакция на исканията няма.