Най-малко 102 са формално преброените цивилни жертви в Украйна от началото на войната.

Това съобщи днес ООН, цитирана от агенция Франс прес.

Ранените са 340, се казва още в информацията.

Световната организация уточнява, че става дума за официално регистрирани жертви, а реалните могат да бъдат значително повече.

До вчера Русия беше изстреляла срещу украински военни и цивилни обекти над 300 балистични ракети с малък обсег, съобщи представител на Пентагона, цитиран от Си Ен Ен.

„Повечето от тези цивилни са били убити от експлозивни оръжия с широка зона на въздействие, включително обстрел от тежка артилерия и ракетни системи за залпов огън и въздушни удари“, каза върховният комисар по човешките права на ООН Мишел Бачелет пред Съвета по правата на човека в Женева в понеделник, цитирана от АП. „Страхувам се, че реалните числа са значително по-високи.“

Преброяването от службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека следва строга методология и мерки за проверка, уточнява агенцията.

Бачелет каза, че милиони хора са били „принудени да се скупчват в различни форми на бомбоубежища“.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза пред съвета: „Ескалацията на военните операции на Руската федерация в Украйна води до ескалация на нарушенията на правата на човека.

Отделно вчера ООН съобщи за над 360 000 бежанции от Украйна в съседните страни. Днес броят им надвиши 500 000. 

Американското посолство в Украйна разпространи информация за опашките по западноукраинските гранични пунктови с Молдова, Румъния, Словакия и Унгари и часовете за чакане на тях, които варират от 5 до 30 часа.