Руското настъпление в Украйна се забавя, столицата Киев се готви за танкова атака на противника и води улични боеве с негови диверсионни групи, съобщават тази сутрин украинските медии.

В същото време руският Генерален щаб съобщи, че войските на страната се превзели два града в Южна Украйна, близо до Черно море.

Окупационните сили на Руската федерация забавиха темповете на настъплението и продължават да търпят загуби както в техника, така и в жива сила в Украйна, съобщава днес в оперативна информация Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна  (ВСУ).

„Руските окупатори забавиха темпото на офанзивата, но все още се опитват да надграждат успеха в определени области в настъпателната операция срещу Украйна“, се казва в информацията.

„По време на въздушната настъпателна операция противникът продължи да нанася огневи поражения на военни и граждански летища, командни и контролни пунктове (сили), съоръжения на системата за противовъздушна отбрана, важни съоръжения от критична инфраструктура, населени места и поделения в районите на отбрана“, се казва в съобщението на Генералния щаб.

То посочва, че в нарушение на нормите на международното право руските сили са извършили ракетна атака срещу жилищни сгради в градовете Житомир и Чернигов. Всичките им опити да постигнат целта на военната операция досега са се провалили, казва украинското военно командване.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна отбелязва, че е възможно успешно да се отблъснат атаките на батальонни тактически групи дори в покрайнините, принуждавайки противника да се откаже от настъплението. Към днешна дата повече от 5 колони вражеска техника и жива сила са унищожени от артилерийски огън само от една от украинските бригади.

Според съобщението Русия е изгубила досега 5 300 войници, 29 самолета, 29 вертолета, 191 танка и друга бойна техника.

„Врагът е деморализиран и понася тежки загуби. Отбелязани са чести случаи на дезертьорство и неподчинение. Врагът разбра, че пропагандата и реалността са различни. Окупаторите се страхуват от нас”, се казва в съобщението.

Руските войски са превзели градовете Бердянски и Енергодар и са установили пълно надмощие в небето на Украйна, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Въздушно-космическите сили на Русия за изтеклите денонощия са унищожили осем бойни машини "Бук М-1", станции за насочване на зенитноракетни комплекси С-300 и "Бук М-1", три радиотехнически позиции със станции П-14, четири украински бойни самолета са унищожени на земята и един е свален, каза говорителят, цитиран от Интерфакс. Той съобщи и че са нанесени поражения на над 1 100 обекти от военната инфраструктура на Украйна заедно 314 танка и други бронирани бойни машини, 57 реактивни системи за залпов огън, 121 оръдия и минохвъргачки, 274 специални автомобила.

Беларус може да изпрати свои войски в Украйна в подкрепа на руското нападение, пише днес украинската информационна агения УНИАН, позовавайки се на в. "Вашингтон пост".

"Това е разбираемо, Минск сега е "продължение" на Кремъл", е казал представител на администрацията на американския президент Джо Байдън пред "Вашингон пост".

Изображението от спътниковата компания МАКСАР показва 5-километрова руска военна колона близо до Иванкив, на около 65 км североизточно от Киев. Снимка АП / БТА 

 

Киевската градска администрация съобщи в комуникационното приложение "Телеграм", че от днес в столицата ще работят магазините за хранителни стоки и градският транспорт, макар и с по-разредено разписание. Полицейският час остава в сила.

Нощта в столицата е преминала общо взето спокойно с изключение на няколко стълкновения с руски диверсионно-разузнавателни групи. Администрацията информира гражданите, че от тази сутрин ще видят по улиците противотанкови заграждения и други видове укрепления.

Боец от гражданската защита на контролен пост в Киев. Снимка АП / БТА

 

"В столицата продължават уличните боеве практически във всеки район на града", се казва още в обръщението. "Затова излизайте само в случай на крайна необходимост – когато трябва да купите продукти или лекарства".