Приблизително 368 000 души са избягали от Украйна в съседните ѝ страни след началото на руската инвазия в четвъртък и този брой продължава да расте. Това съобщи в туит Службата на върховния комисар на ООН за бежанците, цитирана от Франс прес.

Полски доброволци предлагат безплатен транспорт на пристигащите от Украйна бежанци на границата. Снимка АП / БТА

 

За същия период Полша е приела над 156 000 души, показват данни на полската служба за гранична охрана. В цялата страна хората се организират в социалните мрежи, набират средства, предлагат подслон, храна, работа и безплатен транспорт на бежанците.

Дарения от храна за пристигащите в Полша украински бежанци са стоварени на границата. Снимка АП / БТА

 

Румъния съобщи, че на нейна територия са дошли 47 000 украинци, от които 22 000 са минали транзит, а 25 000 са останали в страната.

Километрична опашка от коли на молдовско-украинската граница. Снимка АП / БТА

 

В Унгария са пристигнали над 71 000 бежанци от четвъртък, съобщи полицията, предаде БТА. 

Власите в Сирет, румънски град на границата с Украйна, създадоха временни приюти за бежанци. Снимка АП / БТА

 

"Ню Йорк таймс" и АП отбелязват, че огромното мнозинство от бежанците са жени и деца. Властите в Украйна мобилизираха мъжкото население за съпротива против руските нашественици. Някои украински мъже превозват семействата си до границата и след това се връщат, за да се включат в отбраната на страната си.

Италия отпусна помощ в размер на 110 милиона евро на украинското правителство, заяви днес в "Туитър" италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от Франс прес. 

"Съобщих на колегата ми Дмитро Кулеба, че съм разпоредил да се отпуснат незабавно 110 милиона евро на правителството в Киев - конкретен знак на солидарност и подкрепа от страна на Италия за народ, с който поддържаме братски отношения", каза Ди Майо.

Германия разреши от днес всички украински бежанци, идващи от Полша, да се движдат безплатно с влакове, съобщи в комюнике "Дойче бан". 

"Дойче бан", в сътрудничество с полските железници,  се готви да пусне допълнителни вагони и влакове, ако рязко се увеличи броят на бягащите от войната украинци.