"Руските войски се движат доста интензивно. Два автобуса за евакуация ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството в Киев и чакаме свободни коридори, за да изнесем нашите съграждани оттам спокойно. Нещата са много оперативни, под контрол", обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в МВнР. 

 

Комендантският час от 17 ч следобед затруднява евакуацията на нашите сънародници, защото не могат да се придвижват из града, допълни външната министърка Теодора Генчовска. Нашите служби за сигурност заедно с украинските търсят начин за създаване на безопасен коридор за извеждане. Създадена е чат група, където сънародниците за евакуация се информират нон стоп кога трябва да са на линия и къде. Целта - извеждане от Киев в посока безопасно направление, което се търси от службите за сигурност.

От Одеса за България днес тръгнаха три автобуса - един, осигурен от МВнР с 47 записали се за евакуация, и два на фирма, която поддържа редовна автобусна линия до Варна. Тъй като обаче имало още 15 души от списъците на генералното ни консулство в Одеса, готови да тръгнат, но за които местата в автобуса на МВнР не стигнали, ги настанихме в другите два, съобщи за Клуб Z генералният консул Светослав Иванов. 

Утре от Одеса ще се евакуират с общ конвой два български и два гръцки автобуса, организирани съвместно с гръцкия консул в Одеса.

Българското правителство откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, който се намира на следния адрес: https://gov.bg/bg/ukraine, е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от COVID-19. Специалният сайт разполага и със собствена секция за новини.

Единният информационен портал, изграден от българското правителство, е първият в ЕС.