НАТО ще продължи да укрепва югоизточния си фланг и да оказва военна, финансова и логистична помощ на Украйна, увери генералният секретар на Йенс Столтенберг.

Той говори след извънредна виртуална среща с лидерите на страните членки.

Хиляди военнослужещи са изпратени на източния фланг, но това е само част от състава на силите на пакта за бърз отговор, уточни Столтенберг. Военното командване на алианса ще прецени къде да бъдат насочени те. Вчера НАТО задейства плановете си за отбрана, което дава правомощия на върховния главнокомандващ в Европа да решава колко бойци, кога и къде да бъдат разположени те.

Пактът поддържа постоянна връзка с правителството на Украйна. Столтенберг определи ситуацията там като много неясна и непрекъснато променяща се. Той допълни, че е трудно е да се предвиди как ще се развие тя, но отбеляза, че украинските сили се борят храбро и причиняват щети на руските си противници, които настъпват към Киев с цел да свалят правителството.

Съюзниците продължават да оказват подкрепа на Киев - военна и с друго оборудване, включително с осигуряването на системи за противовъздушна отбрана.

„Светът ще поиска сметка от Русия и Беларус за действията им като агресор и помагач. Решението на президента Путин да осъществи агресията си срещу Украйна е ужасна стратегическа грешка, за която Русия ще плаща сурова цена през следващите години", предупреди генералният секретар.

По думите му руският народ трябва да знае, че войната на Кремъл срещу Украйна няма да направи Русия по-сигурна, нито по-уважавана по света, нито ще даде по-добро бъдеще на децата й.

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО приеха онлайн изявление, в което призовават всички държави да осъдят нападението на Русия срещу Украйна.

„Никой не бива да се заблуждава от вълната лъжи на руското правителство. Осъждаме най-категорично пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна с подкрепата на Беларус“, заявяват ръководителите.