Руският президент Владимир Путин призова военнослужещите от въоръжените сили на Украйна да свалят властта в Киев.

"Отново призовавам военнослужещите от въоръжените сили на Украйна: вземете властта в свои ръце, така ще ни бъде по-лесно да постигнем споразумение", обяви той, цитиран от РБК.

Той ги посъветва да не позволяват на управляващите "да използват вашите деца, съпруги и старци като жив щит". Държавният глава изтъкна, че не очаква да постигне договорка с "шайка наркомани и неонацисти, които се настаниха в Киев и взеха за заложници целия украински народ".

По думите му руските въоръжени сили в момента водят сражения предимно с националистически милиции, "които, както знаем, са пряко отговорни за геноцида в Донбас и за кръвта на мирните граждани на народните републики".

"Те планират да провокират ответен огън от руски ударни системи по жилищни райони. Те действат, точно както правят терористите по света. Те се крият зад хората с надеждата, че след това ще обвинят Русия за цивилните жертви. Добре известен факт е, че всичко това се случва по съвет на чуждестранни съветници, най-вече американски", заяви Путин.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, президентът е готов да изпрати делегация в Минск за преговори с Украйна.

"В отговор на предложението на (президента на Украйна Володимир) Зеленски Владимир Путин е готов да изпрати в Минск руска делегация на ниво представители на министерството на отбраната, министерството на външните работи и администрацията на президента за преговори с украинска делегация", заяви Песков пред журналисти.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски призова във видеообръщение руския президент Владимир Путин да седнат на масата за преговори, за да избегнат гибелта на хора, съобщи украинската национална информационна агенция Укринформ, цитирана от БТА.