Първите руски военни части влязоха в Киев, съобщи украинското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Руски "диверсанти" действат в квартала "Оболон" в северната част на столицата, обяви министерството във Фейсбук. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници, посочва ДПА, цитирана от БТА.

Министерството призова жителите на столицата да подготвят запалителни бомби, за да защитават града, и да съобщават, ако видят руски военни части.

"В Оболон има вражеска диверсионно-разузнавателна група. Молим гражданите да съобщават за придвижване на техника! Приготвяйте коктейли "Молотов", обезвреждайте окупаторите! До мирните жители – бъдете внимателни! Не напускайте домовете си!" Това гласи съобщение на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, разпространено на уебсайта на в. "Украинская правда".

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря днес по телефона с полския си колега Анджей Дуда, за да поиска военна помощ от източноевропейските страни членки на НАТО и подкрепа в стремежа да се доведе Русия на масата за преговори, написа самият украински лидер в Туитър, цитиран от Ройтерс.

"Нуждаем се от антивоенна коалиция", написа Зеленски.

Изстрели се чуват близо до района с правителствените сгради в украинската столица, украинските военни казват, че руски "шпиони" и "диверсанти" са забелязани на около 5 км от Киев, съобщи АП, цитирана от БТА.

Жители на украинската столица публикуваха видеа с руски войници, които са в предградията. Украинската армия призова жителите на квартал "Оболон" да оказват съпротива на руските части, като правят коктейли "Молотов". 

Местните власти предупредиха населението за въздушни удари с ракети и от изтребители, идещи от Беларус. В небето над града се забелязваха взривове, които по-късно украинската армия обясни с факта, че е прихванала и неутрализирала няколко руски ракети. 

Украинското правителство очаква въздушните удари по столицата да продължат, докато Русия постигне пълно превъзходство по небе и това да позволи военни части да настъпят в центъра по суша.

Русия планира да анексира Киев и след това да раздели Украйна на две - Източна и Западна, според западни разузнавателни източници, цитирани от телевизия "Франс 24".

Украинските войски съобщиха, че се бият с руски бронирани части тази сутрин на две места - Димер и Иванков, съответно на 45 и 80 км северозападно от столицата Киев, предаде Франс прес.

"Въздушно-десантните войски на въоръжените сили на Украйна водят боеве около населените места Димер и Иванков, където са пристигнали голям брой вражески танкове", съобщи армията на страницата си във Фейсбук.

Украинските сили съобщават, че са спрели настъплението на "превъзхождащите вражески сили" на река Тетерив, предаде ДПА. Мостът през реката е разрушен, се допълва в съобщението. Руските сили са извършили въздушни удари срещу редица украински градове.

Репортер на ДПА съобщи, че в Киев отново е отекнал вой на сирени. Градските власти призоваха всички граждани да потърсят сигурни убежища. Много хора се крият в метрото на столицата - град с 2,8 милиона жители.

Според съобщения на медиите руските сили са атакували летище в западния град Ровно. Съобщава се за сражения и в Суми на североизток, близо до границата с Русия. Тези съобщения не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва ДПА.

Украинската столица Киев обяви въздушна тревога след руски ракетни удари рано тази сутрин, предаде Ройтерс, като се позова на украинската телевизия. Общинските власти призоваха хората да отидат в най-близките убежища.

По-рано кореспондент на Франс прес предаде, че две силни експлозии са отекнали тази сутрин в центъра на Киев. Във Фейсбук украинската армия заяви, че ракети са били изстреляни по Киев, като две от тях са били унищожени във въздуха от украинските сили. Армията публикува любителски видеозапис, на който се вижда как жилищна сграда гори. Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че трима души са били ранени при падането на отломки от ракети в жилищен квартал в югоизточната част на столицата.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр предупреди, че по-късно днес руските сили може да навлязат в райони в непосредствена близост до Киев. Тя каза, че части на украинската армия бранят позиции на четири фронта въпреки численото превъзходство на противника, посочва Ройтерс.

Съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко каза, че Украйна очаква по-късно днес руска танкова атака срещу столицата. Той допълни, че защитниците на Киев са готови да бранят града с противотанкови ракети, доставени от чуждестранните съюзници на страната.

Украинският световен шампион по бокс Владимир Кличко и брат му Виталий, кметът на Киев, заявиха, че ще се бият с оръжие, за да защитят страната си. Кметът допълни, че е в непрекъсната връзка с полицията и армията, за да подсигури критичната инфраструктура на града  - газапроводи, водопроводи и електропреносната мрежа.