Бившият американски президент Доналд Тръмп похвали руския държавен глава Владимир Путин и определи действията му в Украйна като "гениални" и "разумни", предаде Ен Пи Ар.

"Отидох вчера и имаше телевизионен екран и си казах: "Това е гениално". Путин обяви голяма част... от Украйна, Путин обяви, че е независима", заяви Тръмп в интервю за консервативното предаване "Шоуто на Клей Травис и Бък Секстън".

Бизнесменът визира отцепването на двата региона Донецк и Луганск, които са водени от проруски сепаратисти от 2014 г. насам. В понеделник Путин призна независимостта ими нареди на министерството на отбраната да изпрати "миротворци" в региона, с което предизвика критики от международната общност, че се подготвя за инвазия.

"И така, Путин сега казва: "Тя е независима, голяма част от Украйна". Казах си: "Колко умно е това?" И той ще влезе и ще бъде миротворец. Това е най-мощната миротворческа сила", заяви той. "Можем да използваме това на нашата южна граница. Това е най-мощната миротворческа сила, която някога съм виждал... Ето един човек, който е много разумен... Познавам го много добре. Много, много добре."

Във вторник вечерта президентът Джо Байдън определи пристигането на руски части в Донбас като "началото на руската инвазия" и обяви санкции срещу две големи руски финансови институции. Допълнителни санкции през следващите дни ще бъдат насочени към руския елит и техните семейства. Демократът предупреди, че САЩ са подготвили още мерки, ако Путин не изтегли войските.

Тръмп разкритикува реакцията на Байдън и за пореден път обяви, че демократът е в Белия дом, защото изборите през 2020 г. са били "фалшифицирани".

"Това никога нямаше да се случи при нас", каза Тръмп в интервюто, записано в имота му в Мар-а-Лаго. "Ако бях на поста, дори е немислимо. Това никога нямаше да се случи. Но ето един човек, който казва, знаете ли, "Ще обявя голяма част на Украйна за независима", той използва думата "независима", "и ние ще излезем и ще влезем и ще помогнем за запазването на мира". Трябва да признаете, че това е доста разумно. И знаете ли какъв беше отговорът от Байдън? Нямаше отговор. Не, много е тъжно."