Бившата зам.-посланичка на Германия в България Гудрун Щайнакер коментира пред Дойче веле проблемите между България и Северна Македония. Тя е била и посланичка в Скопие.

"Лично аз съм на мнение, че България без никакви уговорки би трябвало да се съгласи да започнат преговорите за еврочленство на Северна Македония. Защото в момента ние говорим именно за старт на преговорите, а не за приемането на Северна Македония в ЕС.

Добре знаем, че такива преговори могат да продължат години. В този смисъл не проявявам особено разбиране към блокадата, която налага България. Да, двете страни са на различни мнения по много въпроси: за малцинствата, за езика, за културата и най-вече за историята.

Тези спорове са реални, те са трупали потенциал в течение на цялата нова история. За България те се коренят още в 19-и век, в случая със Северна Македония те датират отпреди около 80 години, защото преди това тази държава не съществуваше.

За свалянето на такива напрежения, натрупвани толкова дълги години, има нужда от време, докато се стигне да разбирателство. Или поне до констатацията, че няма как двете страни да се разберат по всички въпроси.

Това не е някакъв уникален проблем, който е само между България и Северна Македония. Подобни конфликти съществуват и другаде, примерно между Словакия и Унгария. Дори в красива Норвегия, където бях навремето, все имаше някакви търкания с Швеция по определени теми. Но такива противоречия винаги могат да се разрешат по миролюбив и приемлив за двете страни начин. Има нужда само от политическа воля и аз се надявам, че новото правителство в София бързо ще прекрати блокадата".

Това каза Шайнакер. Тя коментира и кризата между Русия и Украйна и българската позиция по темата.

"Не виждам непосредствена опасност за България в Черно море. Разбира се, никой не може да предскаже какво би се случило, ако Русия действително нахлуе в Украйна.

България се държи изключително предпазливо. Доколкото аз виждам, страната не е излязла извън границите на солидарността с НАТО. Но по исторически причини между България и Русия съществуват много специални отношения, които аз добре разбирам.

Наблюдава се и известен разнобой в политическото пространство. Мнозина смятат, че президентът е проруски настроен - дали и доколко подобни твърдения са основателни е друг въпрос. Същото важи и за някои партии в правителството - като БСП например. Тъй че явно няма общ възглед как точно да се държи България.

Но в Германия също имаме подобна ситуация, в която на практика принудително трябва да се избере най-малкият общ знаменател".

Това допълни дипломатката. Тя сподели мнение и за съдебната реформа в България.

"В България все още няма върховенство на закона в същинския смисъл - факт, който според мен буди голямо огорчение и всекидневно се потвърждава от различни примери. В резултат България, за съжаление, има лошо име в ЕС. А можеше имиджът на страната да е много по-добър, защото това е една прекрасна страна с огромен потенциал.

България страда заради огромната корупция, която за съжаление не признава дори границите между отделните партии. Но нека дадем шанс на новото правителство в София. Аз се надявам, че то може да реши проблема".

Това изтъкна бившата зам.-посланичка. Според нея решаването на проблема трябва да почне от "старите обвързаности".