Президентите на САЩ и на Русия Джо Байдън и Владимир Путин са се съгласили по принцип да проведат среща, посветена на кризата в Украйна, съобщи в понеделник кабинетът на френския президент Еманюел Макрон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Същината ще бъде подготвена от държавния секретар (на САЩ) Антъни Блинкън и (руския външен) министър Сергей Лавров по време на срещата им в четвъртък, 24 февруари", обяви Елисейският дворец.

Такава среща "може да бъде проведена само при условие, че Русия не нахлуе в Украйна", се казва в съобщението, в което се уточнява, че Макрон ще окаже съдействие при подготовката на съдържанието на дискусиите.

В съобщението, разпространено рано сутринта в понеделник, се казва, че в телефонните разговори с Путин и с Байдън, проведени в неделя, френският президент им е предложил среща, посветена на "сигурността и стратегическата стабилност в Европа".

Стана ясно, че в неделя, след разговора си с Байдън, Макрон е провел втори разговор с Путин за постигане на договореността.

Говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че Байдън се е съгласил „по принцип“ да се срещне с Путин, стига Русия да се въздържа от нахлуване в Украйна, съобщи Асошиейтед прес. Тя каза и че срещата на Блинкън и Лавров ще се осъществи в четвъртък при същите условия.

В изявлението на Саки се казва:

„Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и тежки последствия, ако Русия вместо това избере война. А в момента Русия изглежда, че продължава подготовката за пълномащабно нападение срещу Украйна много скоро“.

Опасенията за ситуацията около Украйна се засилиха допълнително в неделя, когато стана ясно, че Русия удължава военните си учения в Беларус, които трябваше да приключат в края на миналата седмица, а сателитни изображения подсказват за ново разполагане на руски сили по границата с Украйна. От своя страна Байдън отмени планирано пътуване до щата Делауер по личен въпрос и остана във Вашингтон след двучасово заседание на Съвета по национална сигурност.

Междувременно Путин свика по-късно днес Съвета за сигурност на извънредно заседание, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече категорично твърдение на американското разузнаване, че Русия има списък с хора за убиване или изпращане в лагери при нахлуване в Украйна.

Песков каза още пред журналисти, че още няма никакви конкретни планове за среща между Путин и Байдън и че е "преждевременно да се говори за каквито и да са специфични планове за организиране на каквато и да била среща".

Пристигайки на среща на външните министри на ЕС в Брюксел днес украинският първи дипломат Дмитро Кулеба призова Европа отсега да наложи някакви санкции на Русия, посочвайки, че тя вече е дала достатъчно основания за това. 

Украинският министър на отбраната Алексей Резников отхвърли цитираните в медиите прогнози на западни разузнавания, че Русия може да нападне Украйна всеки момент. Резник, цитиран от Би Би Си, каза, че не може да се очаква такава атака в началото на тази седмица, тъй като руските въоръжени сили още не са сформирали ударни групи близо до границата с Украйна.

“Общо взето, може да отнеме седмици, за да бъде разположена ударна група - от седмица до половин, един месец", каза министърът, по украинската телевизия ICTV. "Следователно, зависи от това какъв план може да проработи в умовете на кремълските лидери".

"С днешна дата нашето разузнаване не наблюдава никакви части от атакуваща сила, но това не значи, че те не могат да ги разположат, когато поискат, защото рисковете са още налице".

По-рано днес в. "Ню Йорк таймс" цитира неназовани американски представители, че миналата седмица американското разузнаване е научило, че Кремъл е дал заповед на руските военни части да пристъпят към нахлуване в Украйна. Тази информация е била причината президентът на САЩ Джо Байдън да обяви в петък, че руският президент Владимир Путин е взел решение за нападение над Украйна.

Информация за американския разузнавателен доклад разпространиха в неделя още Си Би Ес и „Вашингтон пост“.

Цитираните представители са отказали да предоставят повече подробности, за да не разкрият начина си за събиране на информация. Разузнаването обаче е заявило на правителството, че има висока степен на доверие в информацията, която е събрало през последните месеци за руското военно планиране, както и за действията на руските разузнавателни служби да създадат претекст за война.

Доверието на американското правителство към получената разузнавателна информация е нараснало, защото светът е станал свидетел как руските въоръжени сили предприемат действия, които разузнавателните агенции на САЩ вече са предсказали.  

„Всичко, което води до фактическата инвазия, изглежда, че се случва“, каза американският държавен секретар Антъни Блинкън пред Си Ен Ен. „Всички тези операции под чужд флаг, всички провокации за създаване на претекст – всичко това вече е в ход“, каза Блинкън.

Източник на „Ню Йорк Таймс“ обаче е казал, че Кремъл е разработил многобройни военни сценарии и все още не е ясно точно как една атака срещу Украйна може да се развие, включително например колко бързо руските сили могат да атакуват украинската столица Киев.

В петък американски представители заявиха, че 40-50 процента от над 150 хиляди руски военнослужещи, които са обградили Украйна, са разположени в бойни формации. Въпреки това високопоставени представители на правителството заявиха, че прозорецът за дипломацията още не е затворен и руският лидер все още може да спре плановете си за инвазия.

В неделя Русия удължи военните си учения в Беларус – решение, което беше предсказано от европейски разузнавателни представители.