Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР засега направи 1:2 на прокуратурата, която на две инстанции отказа да разследва лице - бивш "директор на ГД "Национална полиция" при МВР"

Вътрешното ведомство атакува успешно пред Върховна касационна прокуратура постановленията за прекратяване и на Спецпрокуратурата, и на Апелативната спецпрокуратура с искане за "детайлна проверка на постъпилите оперативни данни“.

Прокурор Наташа Бърнева от ВКП отменя и двете прекратявания от СП и АСП.

От постановлението й става ясно, че се касае за „документиране на евентуално престъпно деяние по чл. 282, 301 и 302 от НК" – това са текстовете от НК за престъпление по служба, и подкупи, като се споменава и разследване на организирана престъпна група от висши полицейски служители. 

Това е и същият случай, по който от „Вътрешна сигурност“ се ожалиха, че изобщо не са постъпили становища от прокурора по СРС-та, които му пратили на 19 април 2021 г. (защото отказите за образуване на досъдебно производство са с дати съответно 6 януари на Спецпрокуратурата и 22 март същата година - АСП) .

Войната

Историята с проверката на "бившия полицейски шеф, който сега е депутат от ГЕРБ", стана част от войната между МВР и държавното обвинение след пролетта на миналата година. Както и на войната между Бойко Рашков и предшественика му Христо Терзийски, за когото очевидно става въпрос.

На 15 декември МВР съобщи, че ще опита да събори отказа на Спецпрокуратурата и Апелативната спецпрокуратура да разследват.

И че Дирекция „Вътрешна сигурност“ е обжалвала прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и (веществени доказателственис редства). Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура.

През юни 2020 г. събраните материали били докладвани във ВКП от тогавашния директор на "Вътрешна сигурност"-МВР с оглед, според него, наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП, съобщават от МВР.

Направено е искане за образуване на досъдебно производство. Именно ВКП го праща по компетеност на спецорганите на ул. "Черковна", защоно едното лице междувременно заело висша публична длъжност - следователно е подсъдно там.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП. А апелацията потвърдила същото през март.  

"По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание", съобщиха тогава от МВР.

Христо Терзийски, който след директорстването в ГДНП стана министър, а после и депутат от ГЕРБ, коментира още на 15 декември:

"По така изготвеното съобщение от МВР виждам, че се касае за бивш ръководен служител от Генерална дирекция "Национална полиция", не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да е водена проверка, не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“ за проверки или да ми снемат свидения."

Сега от Вътрешна сигурност твърдят, че и двата отказа спецпрокурорите са постановили "при липса на мотиви въз основа на които може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни за изършено престпление".

По преписката, твърдят вносителите а Вйърхован поркуратура приема, че "не са били извършени всички действия, необходими за обективното всестранно и пълно изясняване на фактите и обстоятелствата".

Между другото, в историята има замесен и районен кмет на столична община, като данните за него са били отделени. 

Поп роверката има и прилагани СРС в периода 18 май до 23 юли 2020 

Върховната прокурорка постановява, че " в конкретния случай вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор при СП е било формирано при неизяснени в пълнота фактически данни поради непълнота на изъвршената проверка".

И още - че формиранте изводи намира в крайна сметка за „прибързани и неправилно обосновани“.

Така Наташа Бърнева постановява, че преписката се изпраща отново на спецпрокуратурата „която следва да се произнес с нов акт“, като се вземат предвид всички материали „и се направят правилни и обоснован и правни изводи“.

Междувременно Терзийски стана и герой в друг "сюжет" - с т. нар. македонски гласове. Там пък Бойко Рашков лично обяви, че...

"... Един бивш вътрешен министър е правил тези дни (става дума за предизборна обстановка, б.р.) едно събиране с бивш областен управител и един излязъл, каквато е практиката в последните два месеца - в болничен.

Обсъждали са как да привлекат 15 000 македонци с български паспорти, които да гласуват тук в нашата страна. Повтарям: бивш министър на вътрешните работи."

Засега и там Терзийски "води" по точки, тъй като кюстендилската прокуратура постанови отказ от образуване на досъдебно производство.