Канадската полиция започна операция за опразване от протестиращи на ключовия мост "Амбасадор" на граничния пункт със САЩ, предадоха агенциите, информира БТА.

Това става в изпълнение на съдебна заповед, след като вчера съдия разпореди блокадата да бъде премахната. За това призова и американският президент Джо Байдън. Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща на Байдън бързи действия за прекратяване на кризата.

Блокадата на моста "Амбасадор" наруши двустранната търговия между САЩ и Канада, защото съоръжението се явява важна връзка между двете държави. Мостът свързва град Уиндзор в канадската провинция Онтарио и американския град Дейтройт.

По-рано протестиращите срещу COVID мерките на канадската граница обявиха, че няма да се подчинят на съдебна заповед и ще продължат блокадата на важния търговски коридор между Канада и САЩ тази сутрин - часове след изтичането на срока за вдигане на блокадата, която нанесе щети на автомобилната индустрия в Северна Америка, предаде Ройтерс. Часове след влизането в сила на решението, около 100 протестиращи продължиха да препречват входа на съоръжението, размахвайки канадски знамена. Въпреки че броят на демонстрантите и полицаите намаля през нощта, мостът остана блокиран от камиони и пикапи, които пречат на преминаването в двете посоки.

В САЩ различни групи, вдъхновени от протестите в Канада, започнаха да организират конвои от камиони и автомобили, които да потеглят в края на тази седмица и в началото на следващия месец.
Организация, наречена "Конвой за спасяване на Америка", съобщи на сайта си, че два отделни конвоя ще се съберат този уикенд на "Пийс бридж" - пропускателен пункт на границата между САЩ и Канада в Бъфало, щата Ню Йорк.

Пени Фей, една от основателките на групата, каза пред Ройтерс, че конвоите ще превозват консумативи като вода, храна, карти за закупуване на гориво и одеяла за канадските шофьори на камиони, които пристигнат от американската страна на границата.

В Париж камионите стигнаха до Триумфалната арка

Във Франция т. нар.  конвой на свободата успя да премине през полицейските пропускателни пунктове в центъра на Париж и предизвика задръстване около Триумфалната арка, предаде Ройтерс.

Протестиращите развяваха френски знамена и надуваха клаксони в нарушение на полицейско нареждане да не влизат в града. Малко след като конвоят влезе в столицата, полицията използва сълзотворен газ срещу участниците в него на булевард "Шанз Елизе", където се намира и Триумфалната арка.

Преди това полицията съобщи, че е спряла 500 превозни средства, които са се опитали да влязат в Париж днес като част от "конвоя". Превозните средства са били спрени на три входни точки във френската столица и полицаи са издали повече от 150 фиша за глоби.

За да попречи на "конвоя" да влезе в столицата, френската полиция мобилизира хиляди полицаи, разположи контролно-пропускателни пунктове, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

Протести в Нова Зеландия и Австралия

Около 10 000 човека протестираха в Канбера, което наложи отмяната на популярен благотворителен книжен пазар и предизвика задръствания в австралийската столица. Полицията съобщи, че е арестувала трима души, но като цяло демонстрантите са се държали добре.

В новозеландската столица Уелингтън стотици протестиращи се събраха близо до сградата на парламента за пети пореден ден въпреки проливния дъжд. Вдъхновени от протестите на шофьори на камиони в Канада, те блокираха няколко улици около парламента с камиони, микробуси и мотоциклети.

Броят на участниците в протестите в Нова Зеландия и Австралия, където огромното мнозинство хора подкрепят ваксинацията, все още остава относително нисък. Въпреки това демонстрантите не се отказват и акциите им понякога преминават в насилие, отбелязва Ройтерс.

Австралийският премиер Скот Морисън каза, че хората имат право да протестират, но ги помоли да го правят по мирен начин и с уважение.