СИМОНА РУСЕВА

Ден преди Коледа бившият президент на САЩ (1989 – 1993 г.) Джордж Буш (90 г.) е откаран спешно в болница заради остър задух. Вестта съобщи говорител на семейството, цитиран от американските и световни медии.

Бившият стопанин на Белия дом е бил настанен в Болницата на методистите в Хюстън, щата Тексас. Буш е бил стабилизиран, но трябвало да остане на болнично легло и по време на празниците, за да е под лекарско наблюдение. В същата болница в края на 2012 г. 41-ият президент на САЩ прекара два месеца поради  тежко белодробно възпаление, придружено от остра кашлица. Той беше изписан през януари 2013 г. в задоволително за възрастта му здравословно състояние. От тогава обаче Буш старши се придвижва предимно с инвалидна количка.

Откакто преди 21 години излезе от властта, той отбягва публични прояви. Истинска сензация беше, когато през юни т. г. отбеляза 90-годишнината си със скок с парашут.

Републиканецът Джордж Буш старши е смятан за един от бащите на обединението на Германия, редом с тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов и германския канцлер Хелмут Кол. Неговият син, Джордж Буш младши, беше 43-ият президент на САЩ – от 2001 до 2009 г. Сега брат му Джеб Буш може да стане третият президент на Щатите от известната фамилия. Наскоро той обяви, че ще се включи за битката за Белия дом. Така на президентските избори през ноември 2016 т. най-вероятно един срещу друг ще се изправят републиканецът Джеб Буш и демократката Хилъри Клинтън.

Може да бъде опровергана Барбара Буш (89 г.), майката на Джеб, която преди година изрече: “САЩ са велика държава. Тук има твърде много забележителни фамилии, не е само семейство Буш. Достатъчни бяха двама Буш като президенти.”
Дали е права или не, времето ще покаже.