Целият полуостров Крим, включително пристанището Севастопол, потънаха в мрак, след като Украйна спря електроснабдяването му, съобщи пред ТАСС Сергей Егоров - министър на горивото и енеркетиката на автономната репубрика.

Изключени са всички комуникации, дори и специалните линии. Замлъкнаха мрежите на мобилните оператори.

Егоров увери, че се предприемат мерки да се осигури собствен ток на региона, за да светне поне половината Крим. Водят се преговори с Украйна за възстановяване на електрозахранването.

Русия обяви полуострова за анексиран. Това стана след референдум на 16 март, в който 96 на сто от населението гласува за присъединяване към Русия. Украйна и Западът обаче не признават допитването, тъй като още преди него в Крим пристигнаха руски военнослужещи.

Само ден по-рано - на 23 декември, кримският премиер Сергей Аксьонов съобщи пред журналисти, че Русия е подписала договор с Украйна за пренос на електроенергия към полуострова. Той твърдеше, че не се предвиждат никакви сривове в електроснабдяването, тъй като Москва плаща на Киев редовно и изцяло.

А на 21 декември министър Сергей Егоров предупреди, че може да има проблеми с тока в Крим. Като причина той изтъкна не само евентуални проблеми с плащането, но и обстановката в самата Украйна.

В пиковите часове потреблението на ток на полуострова е зависимо 70-80 на сто от Украйна.