Строителят на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката "Джей енд Пи АВАКС" (J&P AVAX S.A.) от 1 януари плаща неустойка за забавяне от 90 000 евро на ден. Претенциите на строителя на интерконектора Гърция-България за удължаване срока на договора след 31 декември 2021 г. са били намерени за неоснователни и членовете на Съвета на проектната компания Ай Си Джи Би (ICGB) единодушно са заявили, че са налични основания за активиране на договорната клауза за налагане на санкции.

Това съобщава днес в интервю за БТА изпълнителният директор на проектната компания Ай Си Джи Би Теодора Георгиева. 

Припомняме, че проектът за интерконектор с Гърция е стратегически важен за диверсифициране на доставките на природен газ до България. По тръбата София ще получава по 1 млрд. куб. метра газ от Азербейджан. В момента азерската газ е много по-евтина от руската и ако проектът, който е на 12 години, бе изграден, то страната ни щеше да има много по-ниска цена за потребителите. 

"Към момента голяма част от дейностите по договора за строителство, доставка и проектиране са изпълнени. Готови са хидротестовете на гръцка територия и инфраструктурата вече се тества и по трасето на българска територия. Всички тръби са положени в траншеята и в рамките на февруари цялото трасе следва да е зарито, сред което цялата тази площ ще бъде рекултивирана, за да намалим максимално екологичното влияние от строителните дейности. Освен линейната част, АВАКС има ангажимент и за изграждането на няколко наземни съоръжения - две газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини и един диспечерски център край Хасково. Работата по тяхното изпълнение напредва, имаме положително развитие и при крановите възли, където досега имаше сериозно забавяне. На всяко ниво се полагат усилия срокът за влизане в търговска експлоатация да бъде спазен", казва днес в интервюто си Георгиева. 

Последното ѝ изречение потвърждава очакването, че влизането  в търговска експлоатация трябва да се случи през юли тази година.