Партньорите на ГЕРБ в управлението продължавали да се държат като опозиция. Това е проблемът според вицепремиерката Румяна Бъчварова, чийто ресор е осъществяване на връзките в коалицията.

Тя отрече да има криза в управляващата коалиция във връзка с поправката „Горанов“, ставало дума за проблем. „Може би от наша страна имаше прибързаност в това решение“, каза Бъчварова. Но побърза да добави с неприкрито снизхождение „Може би ние все още работим на различни скорости, някои имат повече опит“.

"Имаме разбирателство, че всяка една партия, която е в управлението може да търси мнозинство за конкретна тема извън коалицията", каза още тя.

Според Бъчварова думите на здравния министър Петър Москов, че ще РБ ще се оттегли и че той ще напусне правителството, ако подкрепата от ДПС за ГЕРБ продължи, били негово лично изявление.  „Интересно ще е какво ще е решението в Реформаторския блок“, коментира тя. И добави: „Там трудно се вземат общи решения. Някои партии са запазили рефлекса си на опозиция“.

„Не мисля, че това е нормална реакция от партньорите, които не носят основната отговорност в управлението“, коментира Бъчварова определенията за поправката „Горанов“ като „национализация“.

„Защо беше тази прекомерна реакция още преди да се чуят нашите аргументи. Това беше една неприятна ситуация – говоренето за национализация и т. н.  Тези малки битки са неприятни. Когато си в управлението, повече си струва да водиш големите битки, които ще дадат резултат. Затова ви говоря за комплекс на опозиция“, продължи с наставленията Бъчварова.

„Не можеш да бъдеш хем в управлението, хем в опозиция“, добави тя.

Вицепремиерката уговори уклончиво на въпроса какво ще стане, ако някоя партия излезе от коалицията. Ще се продължи като правителство на малцинството, може да се потърси и подкрепа от други сили, каза Бъчварова, но не уточни кои политически сили има предвид.

За напоследък нарасналата близост между ГЕРБ и ДПС, тя коментира: „ДПС? ДПС е една от партиите в парламента. Не можем да ги отстраним от целия демократичен процес. На какво основание да отречем правото на подобна подкрепа?

„Няма да провеждаме нови коалиционни разговори, но всичко ще зависи от ситуацията, в която съществуваме. Не искам да давам крайни отговори“, каза още тя.

И отново в стил „всеки да си знае гьола“ повтори: Основната отговорност се носи от ГЕРБ. Ние се радваме на участието на нашите коалиционни партньори, но отговорността е на ГЕРБ.