Президентът на САЩ Джо Байдън проведе вчера вечерта 80-минутен видеоконферентен разговор с няколко европейски лидери за украинската криза, съобщиха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, британският министър-председател Борис Джонсън, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Евлопейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие".

В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти.

"В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.

Кремъл изчаква отговорите на Вашингтон на руски пакет от предложения за сигурността

По-нататъшната позиция на Русия ще бъде определена, след като САЩ отговорят на нейните предложения относно гаранции за сигурност от страна на САЩ и НАТО. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Засега не искам нищо да формулирам, а и няма смисъл, докато не получим отговор. Нека първо да получим отговор. Той ще бъде анализиран и тогава ще бъде формулирана позиция въз основа на концептуалните установки на държавния глава" Владимир Путин, каза президентският прессекретар пред репортери в отговор на въпрос за американските изявления, че е невъзможно да се преразгледа политиката за приемане на нови членове на НАТО.

Руските проекти - два договора по сигурността със САЩ и с членките на алианса - предвиждат между другото отказ от разширяването на НАТО в източна посока, включително чрез приемане на Украйна, също и ограничения върху разполагането на сериозни нападателни оръжия, по-специално ядрени.

След преговори между първите дипломати на Русия и на САЩ, Сергей Лавров и Антъни Блинкън, в Женева на 21 януари, Вашингтон се съгласи да представи на Москва писмени отговори на предложенията й, след което Лавров и Блинкън да разговарят отново. След предишната среща Лавров заяви на пресконференция, че ще е редно да огласи отговора на Вашингтон, и добави, че ще помоли Блинкън да разреши това.