Забележителна опашка в мразовитата сутрин се изви пред сградата на БНБ. Поводът е монета в памет на Стоянка Мутафова по повод 100 години от рождението й (2 февруари 1922 - 6 декември 2019 г.)

Номиналната стойност е 2 лева, а срещу сумата от 30 лева всеки може да се сдобие с нумизматичната забележителност.

Пред бТВ хора от опашката заявиха, че някои от тях са се наредили още в 3:00 ч. сутринта. 

"Разбира се, че съм почитател на Стоянка Мутафова, но искам да кажа, че не всички тук са почитатели на тази голяма актриса, голяма част от тях са спекуланти. Важен е въпросът - кой в БНБ реши да пуска възпоминателните монети през януари и декември – най-студените месеци на годината, при положение, че се знае, че има интерес и се образуват опашки“ казва пред медията колекционерът Александър Нанов.

До 26 януари има и ограничение - до 2 броя на човек.

Снимка БНБ

Ето и повече за самата монета:

От 24 януари Българската народна банка съобщи, че пуска в обращение въпросната медна възпоменателна монета на тема „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ от серията „Български творци“.

Номинална стойност на монетата е 2 лева, но колекционерите ще могат да си я купят за 30 (тридесет) лева, съобщи на сайта си централната банка.

Медната пара е с проба 999/1000, качество – мат-гланц, висше. Монетата е с тегло 16,4 грама, с диаметър – 34,2 мм, гурт – гладък.

Тиражът ѝ е 4 хиляди броя.

На лицето на монета е изобразена емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, а долу годината на емисията „2022“ и номиналната стойност „2 ЛЕВА“.

На гърба на монетата е изобразен портретът на Стоянка Мутафова, а вдясно в полукръг - надпис на два реда „100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТОЯНКА МУТАФОВА“.

Автори на художествения проект са Елена Тодорова и Тодор Тодоров.

Монетата се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на четири банки – Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк.

В периода от 24 до 26 януари всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до два броя монети, след което възпоменателната монета „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ ще се продава без ограничения.