Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съединените щати блокираха 44 полета на китайски авиокомпании до САЩ в отговор на наложено от Китай отменяне на полети на американски авиокомпании, съобщи Асошиейтед прес, информира БТА.

Заповедта на министерството на транспорта, засягаща четири китайски авиокомпании, е най-новото развитие в дългогодишния спор относно ограниченията заради COVID-19.

Преди това Китай забрани някои входящи полети на "Делта еър лайнс", "Юнайтед еърлайнс" и "Американ еърлайнс", след като пътници на предишни полети дадоха положителен резултат при тестове за вируса. САЩ твърдят, че действията на Китай нарушават договор за достъп на авиокомпаниите от двете държави до другата страна.

Министерството на транспорта заяви, че действията на Китай за блокиране на 44 полета на американски превозвачи са "в разрез с обществения интерес и изискват пропорционални коригиращи действия от страна на министерството".

Ведомството допълва, че разпоредбите на Китай са несправедливи, тъй като пътниците, които са дали отрицателен тест за вируса преди полета си, но положителен до седем дни по-късно, могат да доведат до отмяна на бъдещи полети.

Заповедта на САЩ ограничава полетите между 30 януари и 29 март на "Еър Чайна", "Чайна ийстърн еърлайнс", "Чайна Садърн еърлайнс" и "Сямън еърлайнс".

Китайското правителство определи като "много неразумно" решението на администрацията на Байдън за временно спиране на полетите на китайските авиокомпании до САЩ, съобщи Ройтерс. Говорителят на китайското посолство във Вашингтон Лю Пънюй заяви, че политиката на забрана на някои полети след позитивни тестове за COVID-19 е "била прилагана еднакво към китайските и чуждестранните авиокомпании по справедлив, открит и прозрачен начин".

"Много неразумно е САЩ да спират полети на китайски авиокомпании на това основание. Призоваваме американската страна да спре прекъсването и ограничаването на нормалните пътнически полети, извършвани от китайските авиокомпании".

Спорът за полетите датира от 2020 г. и първите дни на пандемията. През 2020 г. администрацията на Тръмп не приложи заплахата да блокира четири китайски авиокомпании, след като Китай се съгласи да позволи на "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еър лайнс" да извършват ограничен брой полети.

Спорът се разгоря отново през август 2021 г., когато министерството на транспорта на САЩ ограничи броя на пътниците на някои китайски полети до САЩ, след като Китай наложи подобни ограничения на "Юнайтед еърлайнс". През декември "Делта еър лайнс" осъди новите китайски ограничения, когато самолет, пътуващ за Шанхай, се върна в Сиатъл.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.