Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Началничката на кабинета на премиера Лена Бориславова (ПП) и депутатката Екатерина Захариева (ГЕРБ) влязоха в сблъсък на тема външна политика в предаването "Панорама" на БНТ, след като преди това и двете декларираха, че по въпроси от националната сигурност и международните отношения всички политически субекти у нас би трябвало да демонстрират единност. 

Бориславова оцени като адекватна реакцията на институциите днес по повод изявлението на Русия, че НАТО трябва да освободи от присъствието си България и Румъния.

Няма по-категорична позиция от тази, че България е суверенна държава, която е направила само своя геополитически избор. Позицията ни беше обща, категорична и ясна, каза Бориславова. 

"На този етап не мога да отговоря ще поискаме ли още войски от НАТО, тъй като няма такова решение на правителството", допълни началникът на кабинета на премиера.

Екатерина Захариева тук контрира, че именно заради потенциалното влошаване на ситуацията ГЕРБ е поискала свикване на Консултативния съвет за национална сигурност по тази тема и се аргументира:

"Към ден днешен правителството не е готово и няма решение при тежка ситуация - дали ще приемем например съюзническа помощ при нужда, и може да се налага да се вземе решение бързо."

Лена Бориславова определи нотата на Република Северна Македония (РСМ), че няма териториални претенции към България, като голямата новина от посещението на премиера Кирил Петков в Скопие. 

"Работата ни (с правителството на РСМ - б.р.) е динамична, доброжелателна, приятелска, но това не означава, че някой ще отстъпва от нашата досегашна позиция", каза Лена Бориславова. 

Захариева заяви, че наред с позитивните послания трябваше да бъдат отново поставени българските условия като осъждането на тоталитарния югославски режим, тъй като РСМ е единствената европейска държава, която не е осъдила със закон комунистическия режим.

Освен по външната политика, Лена Бориславова увери зрителите на "Панорама", че четирите партии в коалицията единодушно ще подкрепят проекта за държавния бюджет.

Коментари

Така де, ама Румъния ВЕЧЕ поиска войски на НАТО

Наште русолюбиви шушумиги и калинки са залегнали в окопа на вечната дружба. Немат решение завалийките ненагледни.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.