Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"... Само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите „бухалка“ и „изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри."

Това се казва в открито писмо на Сотир Цацаров - опровержение на думи на министърката на правосъдието Надежда Йорданова от сутринта.

То е поредна епистоларна реакция за тази седмица от страна на средите около главния прокурор, ВСС и съпътстващите ги "сили", които често биват подозирани от обществото в симпатии към предишната власт.

В интервто на Йорданова, за което и Клуб Z писа, тя казва, че „настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“.

Цацаров изтъква, че КПКОНПИ е "приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)".

"Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет...", пише още бившият главен прокурор.

И изтъква сред успехите си "исковите претенции", т.е. - временни запори, срещу "Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица".

(Бел. ред . - всъщност истината е, че КПКОНПИ никога не се е отчела колко са реално иззетите средства, колко пари е похарчила самата тя за това и колко са изгубените впоследствие искове в съда, б.р.).

"В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство", пише още Цацаров, който е подал оставка в НС, но тя още не е гласувана.

Ето и пълния текст:

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

По повод изявления на министъра на правосъдието Надежда Йорданова в сутрешния блок на Нова телевизия: „Настоящата антикорупционна комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и изтривалка за удобните“, Пресцентърът на КПКНОПИ представя следната позиция:

Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и нейният политически ментор не може да прикрие липсата на капацитет за реални законодателни предложения, както и съществуващите противоречия относно насоките и съдържанието им.

В два поредни доклада на Европейската комисия по Върховенството на закона, КПКОНПИ е една от малкото български институции, чиято работа е оценена еднозначно положително. От началото на 2020 г. досега, Комисията бе приета единодушно от своите партньори, сред които антикорупционните агенции на Франция и Италия, за член на международни организации и мрежи (Мрежа за почтеността, Мрежа на органите за превенция на корупцията (NCPA) и др.)

На 16.12.2021 г. бе подписано споразумение с Европейската прокуратура, по силата на което Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършва проверки, възлагани пряко от европейските делегирани прокурори.

В 45-ото Народно събрание депутати от коалиция „Демократична България“, сред които и Надежда Йорданова и Христо Иванов, внесоха законопроект за изменение на ЗПКОНПИ, който предвиждаше спиране на всички 5876 проверки и всички 836 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, както и вдигане на всички запори и възбрани. Сред тях са исковите претенции срещу Васил Божков на стойност 278 299 803, 33 лв., Цветан Василев 1 969 362 699, 17 лв., Иво Прокопиев 199 378 865, 81 лв. и много други лица. Тези намерения прозират и сега в декларираното от министър Йорданова желание за „ревизиране на предявените искове“. Твърденията й за необходимост от привеждане на действащия закон в съответствие с нормите на ЕС са напълно голословни и прикриват точно тези планове. В две поредни решения Съдът на ЕС в Люксембург потвърди, че българският Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество не противоречи на европейското законодателство.

В този смисъл само уважението към институциите, независимо от способностите на хората, които временно ги оглавяват, е единствената пречка думите„бухалка“ и “изтривалка“ да бъдат свързани с конкретни имена на действащи политици и министри.

Коментари

цацаров

Този Цацаров трябва да отиде при Бай Саври направил е ООД с любовницата му АНИ САЛИЧ-ЦАЦАРОВА да изкарват пари защото тя е страшно меркантилна , той на позиция да продава информация

Що бе, цаца?

Тези думи са много подходящи за твоето поведение, защо да ги ползват за някой министър, особено за новите. Нещо нервичките ти не издържат, а? И заточваш злобно да хапеш. Внимавай обаче, че така си се оял, че си попаднал в рисковата група за сърдечно-съдовите атаки.

Киртик за мазната селска пръчка

Боклуците на Бойкикев ще се спихнат в собствената си злоба и некадърност.

Критикува се

с аргументи, а не с обиди. И не обвинявавайте другите с Вашите пороци - от коментарът Ви хвърчат пръски не само на злоба и омраза, а и на безсилие пред фактите и действителността.

Именно

Мазната омурташка тьотка от ден първи започна с клевети, обиди и гнусни внушения без да посочи НИТО ЕДИН ФАКТ. Затова си заслужава любовта.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.