Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общественото доверие в правителствата на световните демокрации падна до нови ниски нива заради справянето им с пандемията и на фона на широко разпространеното чувство на икономически песимизъм, установи глобално проучване, цитирано днес от Ройтерс.

Edelman Trust Barometer, който в продължение на две десетилетия анкетира хиляди хора за доверие в техните правителства, медии, бизнес и неправителствени организации, показа нарастващи резултати в няколко автократични държави, по-специално - в Китай.

Той също така подчерта, че бизнесът, благодарение на ролята си в разработването на ваксини и адаптирането на работните места и практиките за търговия на дребно, е запазил силни нива на доверие в световен мащаб, макар и с резерви относно ангажимента си към социална справедливост.

„Наистина имаме срив на доверието в демокрациите“, каза Ричард Еделман, чиято комуникационна група Edelman публикува проучването на над 36 000 респонденти в 28 държави, интервюирани между 1 и 24 ноември миналата година.

„Всичко се връща към: „Имате ли чувство за икономическа увереност?“, добави той, отбелязвайки високи нива на безпокойство относно загубата на работни места, свързани или с пандемията, или с автоматизацията.

Най-големите губещи обществено доверие през последната година бяха институциите в Германия, надолу със 7 пункта до 46, Австралия на 53 (-6), Холандия на 57 (-6), Южна Корея на 42 (-5) и Съединените щати на 43 (-5).

За разлика от тях общественото доверие в институциите в Китай възлиза на 83%, нарастване с 11 пункта, 76% в Обединените арабски емирства (+9) и 66% в Тайланд (+5).

Трилионите долари стимули, изразходвани от най-богатите държави в света, за да подкрепят техните икономики през пандемията, не успяха да вдъхнат трайно чувство на увереност, сочи проучването.

В Япония само 15% от хората вярват, че те и техните семейства ще бъдат по-добре след пет години, като повечето други демокрации се движат около 20-40% по същия въпрос.

Но в Китай почти две трети са оптимисти за икономическото си състояние, а 80% от индийците вярват, че ще бъдат по-добре след пет години.

Еделман каза, че по-високите нива на обществено доверие в Китай са свързани не само с икономическите възприятия, но и с по-голямото усещане за предсказуемост на китайската политика, не на последно място по отношение на пандемията.

„Мисля, че има съгласуваност между това, което се прави и казаното... Те са имали по-добър COVID от САЩ например".

Според инструмента за проследяване на пандемията на Ройтерс, Съединените щати в момента са водещи в света по среднодневен брой докладвани нови смъртни случаи, докато Китай редовно не съобщава за нови смъртни случаи от месеци, тъй като следва строги политики за „нулев COVID“.

Резултатите от последното проучване на Edelman са в унисон с констатациите му през последните години, които показват нарастващо разочарование от капитализма, политическото лидерство и медиите.

Опасенията относно „фалшивите новини“ този път бяха на най-високи нива за всички времена, като три четвърти от респондентите в световен мащаб се притесняваха, че те ще бъдат „използвани като оръжие“. Сред обществените страхове изменението на климата сега стои точно след загубата на заетост като основен проблем.

Коментари

.....

Наш'та демокрация е най-силна. Няма събаряне. Западът загнива, и не от сега.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.